Janjić: Srbiji možda uslovni datum u decembru

Izvor: Politika, 01.Nov.2012, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Srbiji možda uslovni datum u decembru

BEOGRAD – Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da bi Srbija u decembru mogla da dobije uslovni datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

To bi se, kako je rekao u izjavi Tanjugu, nakon zajedničke posete državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Beogradu moglo dogoditi, jer njihova je poseta, po oceni Janjića, bila ohrabrenje u pravcu dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i suočavanja s problemima, a ne pretnja.

„To ohrabrenje se za Srbiju sastoji u tome da bi u decembru mogla da dobije uslovni datum, što podrazumeva da ispuni četiri uslova”, rekao je Tanjugu Janjić.

On je dodao da istovremeno u Briselu i Vašingtonu postoji sumnja u odlučnost i motivisanost, pre svega Beograda, da uđe u proces normalizacije odnosa s Prištinom, kao i da je Priština ušla samo zato što je Amerika prihvatila da bude stalno prisutna u razgovorima.

Janjić, koji je i direktor Foruma za etničke odnose, navodi da je prvi od ta četiri uslova iskazivanje ozbiljne namere za politicki dijalog koji će se i potvrditi za oko dve nedelje kada se širi timovi, sada predvođeni premijerima, sastanu sa Ketrin Ešton.

Prema njegovim rečima, drugi uslov je teži jer se traži puna primena ugovora o integrisanoj kontroli administrativnih linija, dok je treći uslov povlačenje „paralelnih” administrativnih i bezbenosnih struktura sa severa Kosova.

„Poštoji i četvrti uslov koji Beograd može da ispuni, a to je odlučna namera za borbu protiv kriminala i korupcije”, rekao je Janjić i dodao da to sve zajedno jeste ohrabrenje, ali koje traži odgovoran i ozbiljan posao.

Janjić je istakao da je poseta Klintonove i Eštonove važna, da je obeležila početak političkog dijaloga, kao i da posle toga ima samo da se radi.

On je naveo i da je poseta važna jer su Amerika i EU usaglasile detelje oko predstojećeg dijaloga i primene onoga što je dogovoreno u prethodnim razgovorima, kao i onog što se zove mogućnost nagrađivanja.

Kad je reč o Srbiji, Janjić ističe da su te mogućnosti ograničene i da predstavljaju uslovni ili kasniji, u junu ili decembru 2013. godine datum za pregovore, dok je za Kosovo to vizna liberalizacija.

Janjić ukazuje i da za Srbiju dobitak iz pregovora mogu da budu ekonomska dobit i saradnja, ali u svakom slučaju ocenjuje da posle posete i razgovora Klintonove i Eštonove Beogradu svi imaju razloga za zadovoljstvo, ali da će to trajati par dana.

„Eštonova je posebno zadovoljna jer je uspela da 'privede' Dačića i Tačija pregovorima, a Klinton je poslala poruku zbog koje je došla, a to je da je evroatlanstska perspektiva otvorena, ali i da će administarcija demokrata završiti posao u Bosni Hercegovini i na Kosovu”, rekao je Janjić.

On je dodao da je Klinton istovremeno iz Beograda i Prištine poslala poruku i Amerikancima i lobijima koji treba da glasaju da je za njih definitivno Kosovo nezavisno.

Janjić je, međutim, upozorio da je poseta dve visoke zvaničnice regionu donela Kosovu još jednu startnu stepenicu više, jer se ono sada smatra i definitivno podržanim od SAD i dodao da zbog toga Srbiji ostaje da njen premijer ojača svoje veze sa Ešton kako bi se pozicije dve strane izjednačile.

Tanjug

objavljeno: 01.11.2012
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"U decembru datum za pregovore"

Izvor: B92, 01.Nov.2012

Beograd -- Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da bi Srbija u decembru mogla da dobije uslovni datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU...To bi se, kako je rekao u izjavi Tanjugu, nakon zajedničke posete državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Beogradu,...

Nastavak na B92...

Dačić: Odnosi sa partnerima su korektni

Izvor: Beta Video, 01.Nov.2012

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić podsetio je da tokom posete državne sekretarke SAD Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nije bilo pritisaka. (CH 4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.