JOŠ UVEK SE KRIJEMO U Izraelu sve krvavije, Palestinci razaraju tenkove i ograde na granici Gaze, ZEMLJE EU SE OGLASILE O NAPADU NA IZRAEL

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2023, 12:53

"JOŠ UVEK SE KRIJEMO" U Izraelu sve krvavije, Palestinci razaraju tenkove i ograde na granici Gaze, ZEMLJE EU SE OGLASILE O NAPADU NA IZRAEL

Militanti iz Hamasa ušli su u Izrael iz Gaze kopnom, morem i vazduhom.

Masovni raketni udari na teritoriju južnog i centralnog Izraela izvedeni su rano jutros, a odgovornost za napade preuzela je palestinska fundamentalistička grupa Hamas.

Učesnici jednom festivala na otvorenom u blizini kibuca Urim na jugu Izraela ispričali su zastrašujuće scene kada je došlo do pucnjave i hitne evakuacije.

- Čuli smo pucnje i odmah počeli da bežimo. Još >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uvek se krijemo - rekli su neki od njih za "Jerusalem Post".

Desetine militanata prešlo je iz Pojasa Gaze u Izrael, a čini se da su neki stigli do ovog festivala na otvorenom gde su otvorili vatru na okupljene.

- Užasne vesti stižu nam danas iz Izraela. Raketna vatra iz Gaze i eskalacija nasilja duboko nas šokiraju. Nemačka osuđuje ove napade Hamasa i stoji uz Izrael - napisao je Olaf Šolc.

Erschreckende Nachrichten erreichen uns heute aus #Israel. Der Raketenbeschuss aus Gaza und die eskalierende Gewalt erschüttern uns zutiefst. Deutschland verurteilt diese Angriffe der Hamas und steht an Israels Seite.

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) October 7, 2023

Palestinian bulldozers are demolishing the smart-technology barrier at the Gaza border. pic.twitter.com/nQABRbBKfQ

— Younis Tirawi | يونس (@ytirawi) October 7, 2023

- Snažno osuđujemo neselektivne napade pokrenute protiv Izraela i izraelskog naroda jutros, izazvan je teror i nasilje nad nedužnim građanima. Moje misli su sa svim žrtvama. EU je solidarna sa izraelskim narodom u ovom užasnom trenutku - naglasio je Mišel.

Strongly condemn the indiscriminate attacks launched against #Israel and its people this morning inflicting terror and violence against innocent citizens.

My thoughts are with all the victims.

EU stands in solidarity with Israeli people in this horrific moment.

— Charles Michel (@CharlesMichel) October 7, 2023

Militanti iz Hamasa ušli su u Izrael iz Gaze kopnom, morem i vazduhom koristeći paraglajdere, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Ričard Heht na brifingu za medije.

On je rekao da se borbe vode na sledećim mestima: na prelazu Erez, u Nahal Ozu, Magenu, kibucu Beri, vojnim bazama Rehim i Zikim, i u Kfar Azu.

Jedna raketa je direktno pogodila zgradu u Gederotu, i u ovom napadu je stradala žena u šezdesetim godinama.

- Hamas je izvršio kombinovanu operaciju, uključujući raketne napade i infiltraciju terorista na teritoriju Izraela - saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i dodale:

- IDF će zaštititi građane države Izrael, a teroristička organizacija Hamas će platiti veoma tešku cenu. Pozivamo javnost da prati instrukcije komande i da ostane u zaštićenim oblastima. Pozivamo žitelje periferije Gaze da ostanu unutar svojih domova.

Heht je odbio da odgovori na pitanja novinara o tome da li je Izrael posedovao obaveštajne podatke o tome da li će doći do napada. Dodao je da će vojska pozvati hiljade rezervista.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je krenuo u Gederot, a premijer Benjamin Netanjahu je rekao da okuplja najviše zvaničnike države.

Vođa Nacionalne partije jedinstva Beni Ganc je rekao da je "Hamas napravio tešku grešku i da će snositi posledice".

- Ostaćemo ujedinjeni i zadaćemo težak i bolan udarac neprijatelju - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.