Izvori EU: Kuper u Beogradu i Prištini da pripremi novu rundu

Izvor: Studio B, 12.Jul.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvori EU: Kuper u Beogradu i Prištini da pripremi novu rundu

Visoki diplomata Evropske unije Robert Kuper stiže večeras iz Prištine u Beograd da bi pripremio novu rundu dijaloga o "pitanjima od značaja za život stanovnika Kosova".

Kako su agenciji Beta preneli upućeni izvori u sedištu EU, Kuper, bliski saradnik visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i "pružalac dobrih usluga" Unije u dijalogu Beograd-Priština, nastoji, isto kao što je to činio i uoči prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rundi razgovora, da usaglasi stavove dve strane s ciljem da se postignu novi dogovori o pitanjima na dnevnom redu dijaloga.

Izvori u Briselu su istakli da Kuper i Evropska služba za spoljno delovanje, nezvanična diplomatska struktura EU, na čijem je čelu Ketrin Ešton, žele i smatraju da ima izgleda da se u predstojećoj rudni dijaloga postignu dogovori Beograda i Prištine i o katastarskim knjigama, električnoj energiji, telekomunikacijama, a možda i o carinskom pečatu Kosova.

U prethodnoj rundi dijaloga timovi Beograda i Prištine uspeli su da se dogovore o slobodi kretanja i razmeni kopija matičnih knjiga. Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton je juče u Vašingtonu o dijalogu Beograd-Priština razgovarala s američkom državnog sekretarkom Hilari Klinton.

Ona je izjavila da je prosle nedelje u Briselu "s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem na radnom ručku razmotrila šta se stvarno može postići u dijalogu, koji istinski treba da olakša svakodnevni život ljudima na Kosovu".

Hilari Klinton je istakla da su u dijalogu Beograd-Priština postignuti dogovori "povoljan i obostrano koristan korak".

Šefica američke diplomatije je napomenula da je to "samo početak" i naglasila da "ti dogovori moraju biti sprovedni, a potrebno je da se vidi više napretka, posebno na severu Kosova".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.