Izvestilac UN: Zlostavljanje prisutno u većini država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvestilac UN: Zlostavljanje prisutno u većini država

BEČ -

Izvestilac Ujedinjenih nacija o borbi protiv zlostavljanja Manfred Novak istakao je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" da je zlostavljanje prisutno u većini država sveta i kiritikovao je Grčku zbog ophođenja prema ilegalnim imigrantima.

"Uslovi u zatvorima u Grčkoj su katastrofalni. Devedeset odsto svih hapšenja ilegalnih imigranata na teritoriji Evropske unije je sprovedeno u Grčkoj. Zato pozivam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU da Dablinske odredbe stavi van snage i ne vraća više nikog u Grčku, već sprovede postupak o odobravanju azila na svojoj teritoriji", istakao je on, dodajući da je Grčka preopterećena.

"Nova grčka vlada ima volju da nešto promeni, ali su joj potrebna finansijska sredstva i druga podrška EU. Potrebni su otvoreni centri za prihvat, pristup postupku za dobijanje azila i slično", rekao je on.

Izvestilac UN je dodao da "dablinske odredbe moraju biti razmotrene i promenjene" jer je to "potpuno nefer sistem, koji ekstremno preopterećuje neke države".

Novak je kao uzornu državu naveo Dansku, uključujući Grenland, za koju je rekao da je jedina od 18 posećenih država u kojoj nema zlostavljanja.

"To potvrđuje da svaka vlada može da iskoreni zlostavljanje ako stvarno želi. Za to je potrebno da se promeni svest i niko više ne pokriva kada se zlostavljaju zatvorenici", istakao je on.

"Kod nas je uvek tako da kada postoji sumnja u zlostavljanje onda je prvo što Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da to nije tačno, umesto da se objasni da se još ništa ne zna i da će se slučaj analizirati. U Danskoj su i uslovi u zatvorima bili bolji nego u svim drugim državama", kazao je austrijski pravni ekspert.

Prema njegovim rečima, Danska ima i manju stopu onih krivičnih prestupnika koji se ponovo ogreše o zakon, jer je bitno da se zatvorenicima oduzme lična sloboda, ali uslovi u zatvoru moraju biti slični onima na slobodi radi lakše resocijalizacije.

Kada je reč o SAD, Novak je naglasio da, pravno gledano, administracija Baraka Obame svakodnevno krši konvenciju UN o zabrani zlostavljanja i druge međunarodne sporazume.

"Administraciji Obame se s pravom, smatram, prebacuje da zatvorenike koji se nalaze u Iraku u američkom zatvoru, predaje iračkim vlastima, iako zna da će tamo biti zlostavljani. Ono što ja prebacujem Obami jeste da kršenja ljudskih prava Bušove administracije nisu sagledana. Savladavanje prošlosti nije usledilo. Pri tom su dokazi jasni", poručio je on.

Za kraj svog mandata Novak zahteva usvajanje Konvencije o pravima zatvorenika, jer je u toj oblasti posebno teško.

"Posebno važno je da se ratifikuje dodatni protokol Konvencije o zabrani zlostavljanja i time se stvori bolji pristup svim zatvorima. Generalno tražim uspostavljanje jednog svetskog suda za ljudska prava, koji bi imao ovlašćenja daleko iznad Evropskog suda za ljudska prava. To bi moglo puno da promeni", rekao je Novak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zlostavljanje prisutno u većini zemalja

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2010

Izvestilac Ujedinjenih nacija o borbi protiv zlostavljanja Manfred Novak istakao je da je zlostavljanje prisutno u većini država sveta i kiritikovao je Grčku zbog ophođenja prema ilegalnim imigrantima.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.