Istraživanje: Za Evropsku uniju 46 odsto građana Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2020, 11:45

Istraživanje: Za Evropsku uniju 46 odsto građana Srbije

Na referendumu o ulasku Srbije u Evropsku uniju 46 odsto građana bi glasalo "za", pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove prema kojima je za ispitanike najveći prijatelj Srbije među zemljama EU Grčka, a najveći neprijatelj Hrvatska.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Na skali od jedan do pet, prosečna ocena odnosa između Srbije i EU iznosi 2,66, a ocenu jedan daje tri puta više građana nego ocenu 5. Više prosečne ocene daju mlađi od 30 godina.

Od ukupnog broja ispitanika, 49 odsto podržava članstvo Srbije u EU, 39 odsto ima suprotan stav, dok 12 odsto njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Većina ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU su muškarci, ispitanici starosti od 30 do 44 godine i oni preko 60, stanovnici zapadne Srbija sa Šumadijom kao i stanovnici gradskih sredina.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU, 46 odsto ispitanika bi glasalo "za", 33 odsto protiv, 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo, dok 8 odsto ne bi izašlo na glasanje.

Najveći broj ispitanika, 33,7 odsto nema mišljenje o tome koja država u EU je najveći prijatelj Srbiji - 21,7 odsto ispitanika smatra da je to Grčka, na drugom mestu nalazi se Nemačka sa 10,6 odsto, a na trećem Mađarska sa 7,5 odsto.

Kada je u pitanju stav o tome koja država u EU je najveći neprijatelj Srbije, najveći broj ispitanika 36,7 odsto nema mišljenje, a kao najveći neprijatelji Srbije u EU navedeni su Hrvatska u 20,8 odsto slučajeva, Velika Britanija sa 19,8 odsto i Nemačka sa 15,8 odsto.

Istraživanje je, petu godinu zaredom, sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia od 12. do 23. marta na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Istraživanje: 46 odsto građana Srbije za ulazak u EU

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2020

Na referendumu o ulasku Srbije u Evropsku uniju 46 odsto građana bi glasalo "za", pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove prema kojima je za ispitanike najveći prijatelj Srbije među zemljama EU Grčka, a najveći neprijatelj Hrvatska...Na skali od jedan do...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.