Istraživanje: Kosovski Albanci hoće u EU, Srbi ni da čuju!

Izvor: BKTV News, 02.Jul.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Kosovski Albanci hoće u EU, Srbi ni da čuju!

Ako bi se sutra održao referendum o pridruživanju Evropskoj uniji, 79 odsto ispitanika na Kosovu bi glasalo “za” ( četiri odsto više nego 2013. godine), protiv bi bilo 5 odsto, dok bi 11 odsto ostalo “neutralno”.

Uzimajući u obzir etničke razlike, kosovski Albanci su uveliko (82 odsto) za članstvo u EU, dok su Srbi među “neutralnim” ispitanicima ili ispitanicima koji su “protiv” takvog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << članstva (65 odsto), pokazuje Istraživanje svesti o EU i evropskoj integraciji među građanima Kosova koje je juče predstavila Kancelarija Evropske unije u Prištini.
Kako istraživanje još pokazuje većina ispitanika (74 odsto) smatra da bi integracija Kosova u EU bila od prednosti, a najvažnijim pitanjima na tom putu označava “borbu protiv korupcije”, “ekonomsku situaciju” i “nezaposlenost”. U manjoj meri, važnim pitanjima smatraju i “integraciju severa” i “nemogućnost putovanja u EU”.
- U poređenju sa ranijim istraživanjem, neznatno veći procenat ispitanika smatra da bi integracija u EU pomogla Kosovu da uredi i reši pitanja kao što su “demokratija” (72 odsto), “socijalna zaštita” (67 odsto) i “prosvetni sistem” (67 odsto), pokazuje istraživanje.
Istraživanje licem u lice sprovedeno je među 1.500 ispitanika u 37 kosovskih opština na Kosovu.
Izvor: Vesti online
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.