Inta traži dozvolu da Evropska unija izvozi medicinsku opremu na Zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 18:00

Inta traži dozvolu da Evropska unija izvozi medicinsku opremu na Zapadni Balkan

Odbor za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta (INTA) zatražio je od Evropske komisije da se zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz šeme koja propisuje autorizacija izvoza medicinske opreme iz EU.

"S obzirom na bliske veze sa važnim partnerima u susedstvu EU, INTA poziva na proširenje izuzeća od zahteva za autorizaciju na zemlje Zapadnog Balkana", navodi INTA.

Odbor za međunarodnu trgovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u pismu upućenom komesaru za trgovinu Filu Hoganu izrazio generalnu podršku odredbi koju je usvojila Evropska komisija, a koja podrazumeva izdavanje nacionalnih dozvola prilikom izvoza medicinske zaštitne opreme iz EU u treće zemlje.

Istovremeno, INTA naglašava da i Komisija i države članice moraju imati na umu važnost "međunarodne saradnje i solidarnosti", a da posebnu pažžnju moraju da obrate na mogući negativan uticaj takve mere na ekonomski najslabije zemlje sveta.

Prethodno je u Evropskoj komisiji Tanjugu rečeno da je već poručeno zemljama članicama da u okviru uspostavljene šeme za autorizaciju izvoza zaštitne medicinske opreme u obzir uzmu "situaciju i zahteve iz susednih zemlja".

"To se prvenstveno odnosi na zemlje Zapadnog Balkana. One nisu izuzete iz mera za restriktivan izvoz medicinske opreme, ali Komisija praktično preporučuje zemljama članicama da ukoliko mogu odgovore na zahteve iz regiona", objasnili su EU izvori za Tanjug.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 15. marta u cilju zaštite zdravstvenih sistema u okviru EU objavila da se ograničava izvoz medicinske opreme van granica Unije, naglasivši da će to biti dozvoljeno samo uz izričito odobrenje vlada država članica.

Iz ove odredbe izuzete su Norveška, Island, Lihtenštajn i Švajcarska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.