Inicijativa Vlade za izmene Ustava do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2018, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa Vlade za izmene Ustava do kraja godine

Premijerka Brnabić najavila je večeras da će Vlada Srbije do kraja godine podneti inicijativu Skupštini Srbije za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Brnabić je novinarima posle sastanka sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU rekla da se na tome radilo duže od godinu dana i dodala da joj je drago što je stiglo pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ona je zahvalila Ministarstvu pravde na ozbiljno urađenom zadatku.

"Pokušavali smo da nađemo balans između jakog nezavisnog sudstva, ali i efikasnog i odgovornog sudstva za sve građene uz podršku Venecijanske komisije. Ministarstvo pravde je uradilo dobar posao", rekla je premijerka.

Navela je da je fokus razgovora sa ambasadorima bio na vladavini prava, regionalnoj saradnji i poglavlju 35, odnosno dijalogu Beograda i Prištine, jer je najviše urađeno na poglavljima koji se tiču ekonomije.

"Mi nastavljamo sa strukturnim reformama zbog čega smo potpisali novi aranžman sa MMF i u tom smislu je naš primarni cilj dinamičniji ekonomski rast pokazan kroz BDP rast i veće plate za sve građane", rekla je Brnabić.

Govoreći o rezultatima posle prethodnog sastanka sa ambasadorima u junu, ona je rekla da je nakon tog događaja usvojeno više zakona, među kojima su set zakona koji se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina.

Dodala je da je u novembru usvojen i set zakona koji se tiče poglavlja 23 - Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i parničnom postupku, ipak, istakla je i da se kasni sa donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno sa zakonom o sprečavanju korupcije.

Radna grupa je, kaže, završila nacrt zakona, a zakon kasni jer je Srbija, pojašnjava, tražila dodatno mišljenje eksperata GREKA i dodala da se javna rasprava očekuje početkom decembra.

Ona je dodala i da se priprema nacrt zakona o zaštitniku građana, a među zakonima sa kojima se kasni, kaže premijerka, je i zakon o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti polova.

Ipak, izrazila je nadu da će to uskoro biti rešeno, jer je nacrt zakona upućen Evropskoj komisiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.