Inflacija u EU usporila u studenome, slabiji rast cijena zabilježen je i u Hrvatskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Dec.2018, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u EU usporila u studenome, slabiji rast cijena zabilježen je i u Hrvatskoj

BRUXELLES - Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni usporila je rast u studenom, a slabiji rast cijena zabilježen je i u Hrvatskoj, pokazuje najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u studenome 2 posto, podaci su Eurostata.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u studenom iznosila 1,9 posto, čime je Eurostat snizio prvu procjenu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << njezine vrijednosti za 0,1 postotni bod.

To znači da su i u EU i u eurozoni potrošačke cijene u prošlom mjesecu rasle sporije nego u listopadu, kada su na oba područja uvećane 2,2 posto.

Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni imale su cijene energenata, od 0,88 postotnih bodova. Slijede cijene usluga, s udjelom od 0,57 postotnih bodova, te cijene hrane, alkohola i duhana, od 0,38 postotnih bodova. Najmanji su udio u inflaciji imale cijene industrijskih, od 0,11 postotnih bodova.

Među zemljama EU-a, najniže godišnje stope inflacije u studenom prema Eurostatovim podacima bilježile su Danska, od 0,7 posto, Irska, od 0,8 posto te Portugal, od 0,9 posto.

Najviša inflacija je pak u prošlom mjesecu zabilježena u Estoniji, Mađarskoj i Rumunjskoj, po 3,2 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u studenom iznosila 1,3 posto. Usporila je tako s listopadskih 1,7 posto.

U usporedbi s listopadom, nižu godišnju stopu inflacije bilježilo je u studenom 25 zemalja članica. U Danskoj ostala je nepromijenjena a u Portugalu je blago porasla.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Robni deficit EU povećao se u studenome

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Dec.2018, 09:39

BRUXELLES - Deficit u robnoj razmjeni Europske unije sa svijetom osjetno je porastao u listopadu, budući da je skok uvoza nadmašio povećanje izvoza, pokazuje najnovije mjesečno izvješće europskog statističkog ureda...U listopadu je EU prema prvim Eurostatovim procjenama izvezao u svijet robu ukupne...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.