Ima mnogo do susreta Obama-Nikolić

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima mnogo do susreta Obama-Nikolić

Beograd -- Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kaže da se eventualni susret predsednika SAD i Srbije za sada ne razmatra, ali da takav susret zavisi od mnogih stvari.

Kirbi je za "Politiku" rekao da je jedna od njih napredak Srbije na putu ka EU, koji zavisi od toga da li će Beograd nastaviti da radi s Prištinom, normalizovati odnos s Kosovom, sprovoditi ekonomske reformi i započeti poglavlja 23 i 24 u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa EU, a sve to kako bi se "stvorila pozitivna atmosfera u kojoj predsednik SAD želi da sreće ljude".

"Nismo deo EU, ali želimo da vidimo da Srbija napreduje na svom putu ka EU i da stvori pozitivne rezultate povodom pitanja vladavine prava, (pravne) predvidivosti, poštovanja ljudskih prava i brojnih drugih pitanja. Kosovo je jedno pitanje, ali to nije jedino važno pitanje", dodao je Kirbi. On je kazao da SAD ne prave "uslove za članstvo EU, to radi Evropska unija".

"Istovremeno, u EU postoje zemlje koje nisu priznale Kosovo, tako da je malo verovatno da će to tražiti od Srbije, jer je za to neophodan konsenzus. Mi kažemo da Srbija mora da ima dijalog i odnose sa Kosovom, ali ne kažemo da mora i da ga prizna. Državna sekretarka (Hilari Klinton) je to jasno istakla", rekao je Kirbi.

On je dodao da to, međutim, "znači da bismo voleli da na kraju tog dijaloga ostanak nekih paralelnih institucija, koje postoje na toj teritoriji, budu rezultat dogovora dve strane u dijalogu".

"Ne mogu da kažem koje su to institucije, jer bih prejudicirao rezutlat dijaloga. Državna sekretaka je istakla uslove, a to su dijalog, koji je, koliko vidim počeo, a postoji i napredak u razgovorima povodom pitanja administrativnih prelaza. Ne očekujemo da se proces završi preko noći, ali očekujemo stabilnost i predvidljivost", reko je Kirbi.

Kirbi je kazao da je, prema njegovom mišljenju, "najbolji interes ono što je najbolje za Srbiju kao celinu, kako državu učiniti bogatijom, kako unaprediti stanje slobode medija, zaštite ljudskih prava".

"Kada pogledam predsednika (Tomislava Nikolića), on ima sve te aspekte i ozbiljan je kada kaže da želi da državu uvede u EU i da misli da je to u najboljem interesu Srbije", rekao je Kirbi.

Na pitanje šta će, osim Kosova, biti fokus njegovog rada u Srbiji, Kirbi je odgovorio da bi voleo da do svog odlaska vidi manju nezaposlenost, tako da će se usredsrediti na to kako da SAD pomognu Srbiji da više ljudi ima posao.

"Takođe želim da ne budemo više zabrinuti za stanje u medijima, potom voleo bih da do vremena za odlazak vidim da problem organizovanja Parade ponosa više nije problem, da se nešto uradi povodom pitanja reforme zdravstvene zaštite tako da građani Srbije imaju dobru zdravstvenu negu, da pitanje Roma više nije problem, premda je Srbija po mišljenju Unicefa veoma mnogo uradila za obrazovanje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Susret Nikolića i Obame se ne razmatra

Izvor: Akter, 13.Nov.2012

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da se eventualni susret predsednika Amerike i Srbije za sada se ne razmatra, ali da takav susret zavisi od mnogih stvari

Nastavak na Akter...

Ima mnogo do susreta Obama-Nikolić

Izvor: OkRadio.rs, 13.Nov.2012

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kaže da se eventualni susret predsednika SAD i Srbije za sada ne razmatra, ali da takav susret zavisi od mnogih stvari.Kirbi je za "Politiku" rekao da je jedna od njih napredak Srbije na putu ka EU, koji zavisi od oga da li će Beograd nastaviti da radi sa Prištinom,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.