Ideja tutnji punom parom napred, ali EU ima jak adut za obračun

Izvor: B92, 09.Okt.2021, 18:52

Ideja "tutnji punom parom napred", ali EU ima jak adut za obračun

Godinama je Poljska bila jedna od najvećih uspešnica evropskog projekta.

Proširenje Unije na istok Evrope predstavljalo je važan zamah i potvrdu čvrstoće evropske ideje, a Poljska je u prvim godinama nakon te 2004. godine bila jedna od najimućnijih članica, zbog čega uostalom i danas, kada je njena vlada godinama u sukobu s Briselom, 80 posto građana jasno i čvrsto favorizira članstvo.

Međutim, odluka poljskog suda od četvrtka - da su delovi evropskog prava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekompatibilni s Ustavom zemlje i da vodeću ulogu imaju nacionalni ustavi - podstaknula je zabrinutost da bi Polexit, potencijalni odlazak Poljaka iz Evropske unije, u budućnosti mogao prestati biti ideja iz sfere fikcije, ističu sada analitičari.

Poljska opozicija na čelu s Donaldom Tuskom javila se i poručila da je to deo plana Jaroslawa Kaczynskog o izvlačenju Poljske iz EU koji "tutnji punom parom napred" i koji je nužno zaustaviti.

Šta god bio dugoročan plan vladajuće stranke, Ustavni sud u Varšavi u četvrtak je presudio da evropsko pravo nema vodeću ulogu nad nacionalnim čime je "u praktičnom smislu uveo pravne aspekte Polexita", smatra Patryk Wachowiec, istraživač iz Centra za vladavinu prava Bingham.

"Naime, ova će odluka produbiti problem pravosudne saradnje između poljskih i evropskih sudova, posebno kada je reč o međusobnom priznavanju odluka", rekao je Wachowiec za BBC. Reč je o poljskom "ne" jednom od temeljnih pravnih principa na kojima počiva Evropska unija.

Prema Wachowiecu, reč je o pokušaju poljske vlade da odbrani svoju pravosudnu reformu koja je pokrenula sada već višegodišnje probleme s Evropskom komisijom i Evropskim sudom koji je u svojim presudama osuđivao goleme promene koje je vlada unosila u pravosuđe.

"Morawiecki osim toga želi zaustaviti poljske sudije da koriste evropsko pravo kako bi dovodili u pitanje status kolega sudija imenovanih nakon uvođenja reforme", smatra on.

Od samog početka Evropa je isticala kako promene podrivaju nezavisnost poljskog sudstva te otvaraju sudove političkom uticaju. Upravo je Ustavni sud bio prva meta poljske vlade na čelu s konzervativnom strankom Pravo i pravda (PiS). Danas u njemu dominiraju sudije bliske vladi, a jedan od njih je prema Evropskom sudu za ljudska prava protivzakonito imenovan.

Poljska vlada zasad čvrsto ustraje na tvrdnji da ne želi napustiti EU, ali kritičari ističu da bi ova odluka, kao dosadašnja kruna svađe s Briselom, mogla trasirati put takvoj tendenciji u budućnosti, kao što je to bio slučaj s Davidom Cameronom, britanskim premijerom, kada je pokušao da redefiniše odnose Ujedinjene Kraljevine s EU.

Ni Uniji nije jednostavno odvagnuti šta učiniti. Cilj je zaštititi pravni poredak, a izbeći raspirivanje tenzija s Varšavom koja tek treba potvrditi odluku suda.

Već pet godina traje borba EU s poljskom vladajućom strankom PiS koja raspiruje desničarske sentimente u Poljskoj, duboko je umrežena s uticajnom Katoličkom crkvom, stiska i pritiska slobodne medije, propagira "tradicionalne, belačke i hruršćanske vrednosti" Evrope, u saradnji je s Mađarskom i drugim zemljama koje se javno i izričito protive primanju izbeglica, azilanata, a kamoli ekonomskih migranata, potpisuje predrasude i negativnu percepciju prema osobama manjinskih seksualnih orijentacija i pokušava ograničiti slobodu odlučivanja žena, pre svega po pitanju abortusa.

Pod njihovom vladavinom Poljska se vratila decenije unazad kada je reč o pravima žena, doneseni su zakoni kojima se cilja finansijsko uništenje medija koje imaju kritički odnos prema vladi, a proglašavane su i zone "bez ideologije LGBT zajednice" usmerene protiv homoseksualaca.

Pre četiri godine je odluku EK da pokrene članak sedam iz evropskih ugovora zbog "napada Poljske na vladavinu prava" odnosno na nezavisnost sudske vlasti, tačnije zbog pokušaja da se podčini Ustavni sud i uvede sistem koji bi omogućavao disciplinsko kažnjavanje sudija, zaustavila saveznica poljske vlade Mađarska i sama meta istih kritika.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen u ovom trenutku ima druge načine da se obračuna s Poljskom. Reč je o 36 milijardi evra vrednim sredstvima za oporavak Poljske od pandemije. EK je nameravala vezati puštanje tih sredstava za poštovanje vladavine prava, ali sada se čuju pozivi EK da u potpunosti otkaže dogovor.

Komisija se nalazi i pod pritiskom da istraži postoji li mogućnost da se blokiraju sredstva iz fondova za regionalni razvoj. Međutim, blokiranje evropskih sredstava bi moglo podstaknuti jačanje antibriselskog sentimenta među političarima u Poljskoj i pogoršati sukob.

Ustavni tribunal je u svojoj presudi od četvrtka opisao ulazak suda u Luksemburgu u ekskluzivna ovlašćenja poljskih državnih tela i podrivanje uloge Ustava kao hijerarhijski najvišeg zakona u Poljskoj kada je reč o konačnosti presuda Suda i statusu članova tog suda kao - "progresivni aktivizam".

Kako je to rekao ministar pravosuđa u poljskoj vladi Zbigniew Ziobro, "Ustavni je sud stvorio prepreku anarhizaciji sudstva i cele države". Ako se potvrdi, dodao je, time će biti stavljena ustavna barijera na evropske integracije i dozvoljeno evropsko mešanje u poljske slučajeve.

Premijer Mateusz Morawiecki pokušao je ublažiti strahove da bi Polexit zaista mogao biti izgledan scenario kao posledica ove odluke pa je nakon objave odluke suda, koju je vlada odlagala mesecima, napisao na društvenim mrežama da je "mesto Poljske u evropskoj zajednici naroda" i da će tako uvek biti.

"Ulazak nas i drugih istočnih zemalja u Uniju jedno je od najvećih događaja u proteklim decenijama. I jedni i drugi smo iz toga izvukli pobedu", poručio je, a ostatak poljske vlade pridružio se komentarima da opozicija širi lažne vesti o Polexitu kako bi preplašila biračko telo.

Opozicija na to gleda drugačije i poručuje da je odluka upravo to - odbrojavanje prema Polexitu te da vlada "ulazi u minsko polje".

"Svi koji žele braniti evropsku Poljsku neka dođu u nedelju na proteste", proučio je Donald Tusk.

"To je ostvarenje snova Jaroslawa Kaczynskog o Poljskoj izvan EU", poručila je Małgorzata Kidawa-Błońska, iz njegove stranke Građanska platforma.

Prva reakcija Komisije bila je, pak, poruka da su sve "presude Evropskog suda obavezujuće za vlasti zemalja članica, uključujući i nacionalne sudove te da evropsko pravo imavladajuću ulogu nad nacionalnim".

Složila se i Francuska koja je u petak reagovala na novost ističući da je Polexit sada "de facto" rizik. Francuski i nemački ministri spoljnih poslova kasno u petak uveče su pozvali na red Poljsku, navodeći da članstvo u EU zavisi od "potpune i bezuslovne potpore zajedničkim vrednostima i pravilima" i da nije reč samo o "moralnoj obavezi" već i o pravnoj.

Poljska opozicija ističe da je vlada zašla u "minsko polje" što je tačno jer poljski građani nisu za izlazak iz Unije i takva odluka, pa i samo koketiranje s takvom idejom, u ovom bi trenutku srušila vladu na idućim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.