I Kosovo i EU

Izvor: RTS, 06.Mar.2010, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Kosovo i EU

Srbija neće dočekati pozitivno bilo koji uslov koji bi se pred nju postavio da bira između članstva u EU ili Kosova, rekao predsednik Boris Tadić na Glavnom odboru DS-a. Nikad nećemo odustati od članstva u EU, istakao Tadić, napominjući da je rešenje moguće postići, ako postoji dobra volja.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da Srbija neće dočekati pozitivno bilo koji uslov koji bi se pred nju postavio da bira između članstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropskoj uniji ili Kosova.

Predsednik Tadić izjavio je da Skupština Srbije treba da usvoji Rezoluciju o Srebrenici i da je suština u tome da se jasno izjasni i distancira od zločina koji je tamo počinjen. "Verujem da će Skupština uskoro usvojiti Rezoluciju o Srebrenici i bila bi velika greška ukoliko bi za nju glasala samo vladajuća većina", istakao je Tadić.

Tadić je rekao da su sve dileme o tome da li je potrebno usvojiti jednu ili dve rezolucije i da li je reč o genocidu ili zločinu, "promašile temu", jer je, kako je naveo, suštinska stvar u tome da se kaže da narod nije krivac.

"Srbija mora da se distancira od tog zločina, jer su i zločini nad Srbima bili masovni", rekao je Tadić.

On je dodao da je Srbija svojim sudskim sistemom dokazala da je u stanju da procesuira ratne zločine i sudi svojim građanima koji su u tome učestvovali, kao što je to bio proces protiv pripadnika "Škorpiona", ali da ne pretenduje da preuzme svaki taj proces.

Predsednik Boris Tadić izjavio je da želi da zatvori diskusiju koja se povela između medija i DS-a kako bi se postigla zajednička saglasnost oko osnovnih principa i ciljeva strateškog razvoja do 2020. godine.

Tadić je rekao da političari treba da znaju da bez medija nije moguće postići te ciljeve, jer su mediji partner svakoj demokratskoj vlasti. On je rekao i da mediji treba da znaju da te ciljeve sprovode političari zbog čega je i jedne i druge pozvao da budu odgovorni i pridržavaju se svojih profesionalnih standarda.

"Bez medija ne možemo da kreiramo razvoj društva. Nama je potrebna saradnja sa medijima da bi poslali poruku građanima zbog čega u ovom trenutku možda teško žive i kakava im je perspektiva", kazao je predsednik DS-a.

"Kada bi to nekom palo na pamet, a ne mogu da zamislim da se tako nešto desi i zbog činjenice da EU nije jedinstvena u pogledu nezavisnosti Kosova, Srbija takvu ucenu ne bi prihvatila", upozorio je Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke u Staroj Pazovi.

Istovremeno, dodao je Tadić, Srbija nikada i ni po koju cenu neće odustati od članstva u EU.

Srbija, kako je rekao, nema alternativu politici evropskih integracija, ali ni alternativu politici očuvanja vlastitih legitimnih interesa i integriteta na Kosovu.

"Rešenje je moguće postići ako postoji dobra volja, ako u Ujedinjenim nacijama i evropskim institucijama postoji saglasnost da je potrebno postići rešenje, ali nije rešenje da jedna strana sve izgubi, a druga sve dobije", napomenuo je Tadić.

On je naglasio da Srbija ne želi da blokira učešće Kosova na međunarodnim i regionalnim skupovima, ali da postoji "crvena linija" koja se neće preći, što znači da Srbija ni eksplicitno, ni imlicitno neće priznati Kosovo.

Tadić je dodao da Srbija "snažno podržava" integritet Bosne i Hercegovine i da važi maksima da je za Srbiju prihvatljivo sve oko čega se dogovore tri naroda i dva entiteta u BiH.

Desetogodišnji plan za stabilno društvo 

Predsednik Tadić je izjavio da će Vlada Srbije uskoro građanima predstaviti desetogodišnji plan koji bi trebalo da obezbedi da Srbija do tada postane stabilno i srednje razvijeno društvo u Evropi i za to zatražio podršku građana.

Tadić je ukazao da u Srbiji danas ima "i dobrih i loših infromacija", da je loša ta da se budžet ne puni očekivanom brzinom i da je u januaru zabeležen pad budžetskih prihoda od 8,5 odsto.

Nezaposlenost u Srbiji je 17 odsto, dok je u Španiji 20, ali to, kako je naglasio, ne može da uteši ni građane Srbije, niti vladu.

Kao dobru vest, predsednik DS, izdvojio je to što je sprečen ogroman rast nezaposlenosti tokom svetske ekonomske krize, poručivši da će po ekonomskim parametrima 2010. godine Srbija izaći iz recesije, ali da to i ne znači da će biti povećan životni standard građana.

Tadić je istakao da su dobre vesti i to što je inflacija pod kontrolom i da iznosi sedam odsto, da je porasla štednja građana, a devizne rezerve podignute za 30 odsto. Rast izvoza i smanjenje uvoza, najbolja je vest rekao je Tadić.

"Imamo razloga da budemo optimisti, ali ne smemo da širimo lažni optimizam. Ova ekonomska politika nema suštinsku alternativu, jer da je ima do sada bi se pojavila. Stranke koje pretenduju na nove izbore do dana današnjeg nisu izašle sa ekonomskim planom", naglasio je predsednik Srbije i DS.

Politički program za narednu deceniju

Srbiju čeka teška godina u kojoj treba rešavati strukturne probleme, i da vanredne parlamentarne izbore iniciraju oni koji su u prethodnim godinama stvorili probleme koje Vlada Srbije mora da rešava, rekao je Tadić.  

Predsednik Tadić je rekao da Srbiju čeka politički program koji će trajati narednu deceniju.

Tadić je rekao da je prvo pitanje za Vladu koliko je bila uspešna u ublažavanju posledica svetske ekonomske krize, da li je, rešavajući dnevne probleme, uspela da sprovede generalni kurs reformi i koliko je spremna da nastavi sa sprovođenjem tog kursa razvoja zemlje uprkos svim teškoćama.

Tadić je poručio da neće reći ništa novo ako kaže da se u Srbiji izuzetno teško živi i da su problemi slični i u većini evropskih zemalja, pogotovo na njenom jugoistoku.

Prema njegovim rečima, činjenica da je Vlada Srbije primenila mere za ublažavanje ekonomske krize i njima ublažila efekte, što je dovelo do toga da su ukupni parametri domaće ekonomije bolji nego u nekim zemljama EU, jeste činjenica, koja, ipak neće učiniti srećnim građane Srbije.

Predsednik je dodao da se u poslednje vreme pojavljuju inicijative za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali, kako je naglasio, izbore traže oni koji su u prethodnim godinama stvorili probleme koje Vlada Srbije danas mora da rešava.

"Ako ne izdržimo ovu godinu, ako ne budemo disciplinovani, već hrlimo ka izborima, koji nisu izbor između ekonomskih mogućnosti, već između političkih elita, nećemo obezbediti stabilnu ekonomsku budućnost", upozorio je Tadić.

Na početku sednice članovi Glavnog odbora DS odali su minutom ćutanja poštu preminulom poslaniku Nandoru Marasiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Bolji standard moguć 2011.

Izvor: Capital.ba, 06.Mar.2010

STARA PAZOVA, Predsjednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da će 2010. biti izuzetno teška u ekonomskom smislu i da se poboljšanje standarda građana može očekivati 2011. Tadić je na sjednici Glavnog odbora DS-a u Staroj Pazovi rekao da Vlada Srbije treba da nastavi politiku...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.