I EU i Zapadni Balkan moraju da se reformišu

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I EU i Zapadni Balkan moraju da se reformišu"

Beograd -- Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti rekao je danas ; da je za Austriju kao i za čitavu EU pitanje proširenja na Zapadni Balkan veoma važno.

Prema njegovim rečima, još važnije je kako taj proces učiniti efikasnijim.

"I u Austriji i u čitavoj EU postoji autetičini interes za proširenje na Zapadni Balkan", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Luteroti na konferenciji "EU i Zapadni Balkan - Kako da proširenje učinimo kredibilnijim procesom".

On je rekao da proces proširenja pruža priliku za društvene reforme i predstavlja osnovu prosperiteta i stabilnosti i naglasio da je kredibilitet od ključnog značaja.

"Moramo da imamo kredibilne reforme u zemljama kandidatima koje vode usvajaju standarda i prvanih tekovina EU, uključujujći reforme u vladavini prava i osnovnih sloboda. Istovremeno kredibiltet u proširenju treba da pokaže i EU", dodao je.

Austrijski diplomata ocenio je da je 2018. godina bila godina vraćanja fokusa EU na region Zapadnog Balkana i podsetio na brojne posete austrijskih i evropskih zvaničnika regionu, kako tokom austrijskog, tako i tokom bugarskog predsedavanja EU.

Luteroti je ukazao da i Zapadni Balkan i EU treba da se reformišu.

"EU mora sama sebe da reformiše i da odgovori na unutrašnje i spoljne izazove. Samo kroz osnaživanje EU možemo da održimo napredak i način života koji imamo, a osnaživanje znači i proširenje", rekao je.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu Luteroti je ponovio da brzina ulaska u EU zavisi od zemlje kandidata odnosno od kvaliteta reformi, dodajući da će koristi od tog procesa biti vidljive i dok se reforme sprovode, a ne samo kada se postanete članica Unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.