Huawei: Upečatljiv rast uprkos nepovoljnim okolnostima

Izvor: ItRešenja.com, 02.Apr.2019, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huawei: Upečatljiv rast uprkos nepovoljnim okolnostima

Huawei je danas objavio svoj godišnji finansijski izveštaj. Kako se u njemu navodi, kompanija je tokom 2018. godine održala snažan poslovni rast. Zarada od prodaje je dostigla 721,2 milijarde juana, što predstavlja povećanje od 19,5% u odnosu na prošlu godinu; profit kompanije je iznosio 59,3 milijarde juana, što predstavlja godišnje povećanje od 25,1%.

Tokom 2018. godine, Huawei je investirao 101,5 milijardi juana (14,1% svoje zarade) u istraživanje i razvoj, čime je dospeo >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << na peto mesto liste The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard. Ulaganja kompanije Huawei u ovu oblast tokom prethodnih 10 godina su nadmašila 480 milijardi juana. Prema zvaničnim podacima koje je objavila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), Huawei je podneo 5,405 zahteva za registraciju patenta tokom 2018. godine, što ga stavlja na prvo mesto među svim svetskim kompanijama.

Tokom predstavljanja godišnjeg izveštaja, Guo Ping, Rotating Chairman kompanije Huawei, je izjavio: ,,Informaciona i telekomunikaciona tehnologija ubrzano postaje deo svake industrije. To je dovelo do inteligentne, digitalne transformacije – pokretačku snagu naše digitalne ekonomije. Kroz značajna i konstantna ulaganja u inovacije vezane za 5G tehnologiju, pored njene rasprostranjene komercijalne primene, Huawei će nastaviti da se strogo pridržava svih relevantnih standarda u cilju razvoja sigurnih, pouzdanih i visoko-kvalitetnih proizvoda. Tokom rada na ostvarivanju ovog cilja, bili smo izričito jasni: sajber bezbednost i privatnost korisnika za nas predstavljaju apsolutan prioritet. Uvereni smo da će kompanije koje odaberu da sarađuju sa kompanijom Huawei imati najbolje poslovne izglede tokom 5G ere. Pored toga, države koje odaberu da sarađuju sa kompanijom Huawei će biti u prednosti tokom narednog talasa razvoja digitalne ekonomije.”

Guo je naglasio: ,,Najlakši način za osvajanje tvrđave je napad iznutra, dok se spolja najlakše ojačava njena odbrana. U narednom periodu, daćemo sve od sebe da se oslobodimo spoljnih ometajućih faktora, unapredimo menadžment i ostvarimo napredak ka svojim strateškim ciljevima. Nastavićemo da podržavamo pridržavanje standarda u poslovanju, osiguravamo poslovni kontinuitet i održivi razvoj, kao i da razvijamo otvreni ekosistem u kojem svi učesnici sarađuju i napreduju zajedno. Pored toga, nastavićemo sa svojom organizacionom transfomacijom u cilju inspirisanja veće strasti i vitalnosti u celoj kompaniji.”

U sklopu svoje saradnje sa operaterima, Huawei je predstavio svoja najnovija 5G i SoftCOM AI rešenja, fokusirajući se na to da ih učini što jednostavnijim za korišćenje i održavanje. Tokom 2018. godine nastavljeno je sa inovacijama u oblastima kućnog interneta i interneta stvari (eng. Internet of Things/ IoT), što je operaterima pomoglo u razvijanju svog posla. Ova oblast poslovanja je tokom 2018. godine kompaniji Huawei donela zaradu od 294 milijarde juana, približno, kao i prošle godine.

U sklopu poslovanja sa velikim kompanijama, Huawei je nastavio da pruža rešenja vezana za cloud servis, obradu velike količine podataka, veštačku inteligenciju (AI) i IoT, kao i čitav spekatar proizvoda vezanih za data centre, all-flash storage sisteme i WiFi. Integracijom ovih tehnologija, Huawei je pomogao izgradnju pametnih gradova, bezbednih gradova i pametnih kampusa, i podržao je digitalnu transformaciju svojih kupaca u oblastima finansija, transporta i energetike. Ova oblast poslovanja je tokom 2018. godine kompaniji Huawei donela zaradu od 74,4 milijarde juana, što predstavlja povećanje od 23,8% na godišnjem nivou.

U oblasti poslovanja vezanog za cloud, Huawei je predstavio 160 cloud servisa i 140 proizvoda, i sarađivao sa svojim partnerima na pružanju usluga klijentima širom sveta pomoću 40 dostupnih zona u 23 regije. Huawei je u ovoj oblasti uvećao broj partnera na više od 6000, i aktivno radi na istraživanju primene svog AI servisa u više od 200 projekata, iz 10 različitih velikih industrija.

U oblasti poslovanja sa pojedinačnim kupcima, Huawei je povećao svoj udeo na svetskom tržištu pametnih telefona i dodatno je unapredio reputaciju svojih luksuznijih uređaja. Takođe su ostvareni značajni iskoraci u izgradnji inteligentnog ekosistema za sve korisničke scenarije. Zarada od prodaje tokom 2018. godine u okviru ove oblasti poslovanja dostigla je 348,9 milijardi juana, što je za 45,1% više u odnosu na prethodnu godinu.

Nazavisnu reviziju finansijskog izveštaja za 2018. godinu obavila je kompanija KPMG, jedna od četiri najveće revizorske kuće na svetu. Za preuzimanje finansijskog izveštaja za 2018. godinu, posetite: www.huawei.com/en/press-events/annual-report/2018

Napomena 1: Svi iznosi u juanima iz finansijskog izveštaja su pretvoreni u dolare koristeći kurs s kraja 2018. godine, US$1,00 – CNY 6,8561

Napomena 2: Stepeni rasta su izračunati na osnovu iznosa u juanima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na ItRešenja.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.