Hrvatski šef diplomatije: Srbija da ne pribegava hladnoratovskim potezima, vratiti se saradnji

Izvor: VOA, 24.Nov.2023, 15:40

Hrvatski šef diplomatije: Srbija da ne pribegava "hladnoratovskim" potezima, vratiti se saradnji

Hrvatski ministar spoljnih Gordan Grlić Radman izjavio je u petak da Srbija  ne bi trebalo da izbegava saradnju i poseže za "hladnoratovskim" metodama međudržavnih odnosa ako želi da ubrza put ka Evropskoj uniji i gradi regionalnu stabilnost. Grlić Radman je, odgovarajući na novinarska pitanja tokom posete Sarajevu, rekao da je za žaljenje to što je Srbija posegnula za proterivanjem prvog sekretara hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoja Šnajdera, tim pre što nikakvi razlozi za to u takvoj odluci nisu navedeni, javila je agencija Hina, a prenosi FoNet. "Žao mi je da je to tako", rekao je Grlić Radman dodajući kako je Hrvatska u takvoj situaciji uzvratila recipročnom merom proteravši savetnika u Ambasadi Hrvatske u Zagrebu Petra Novakovića. Šef hrvatske diplomatije ocenio je kako se takvim odlukama, za kojima su posegnule vlasti u Beogradu, ne grade dobrosusedski odnosi, a ujedno se šalje loša poruka kada je reč o vrednostima i kriterijumima koje bi trebalo primeniti na putu ka članstvu u EVropskoj uniji. "Šteta je da je Srbija odabrala taj put, posebno ako želi da postane članica EU. Treba raditi na prijateljskim odnosima među zemljama Zapadnog Balkana i promovisati regionalnu stabilnost", poručio je Grlić Radman. On je podsetio da Hrvatska već dugo čeka odgovor Srbije na poziv za sastanke na kojima bi se rešavala konkretna pitanja iz domene bilateralnih odnosa. "Ovo više podseća na hladnoratovsku retoriku", rekao je Grlić Radman. Prethodno, pozivajući se na član 9. Bečke konvencije o diplomatsko-konzularnim odnosima, srpsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je iz Beograda proteran hrvatski diplomata. "Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću", piše u saopštenju Ministarstva, ali se ne navodi o čemu je zapravo reč i šta je učinio Hrvoje Šnajder.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Grlić Radman: Srbija da ne poseže za hladnoratovskim metodama ako želi brže ka EU

Izvor: Danas, 24.Nov.2023

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Sarajevu da Srbija ne bi trebalo da izbegava saradnju i da poseže za hladnoratovskim metodama u međudržavnim odnosima ako želi da ubrza put ka Evropskoj uniji i da gradi regionalnu stabilnost.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.