Hrvatska zaključila pregovore s EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska zaključila pregovore s EU

ZAGREB -

Hrvatska je danas u Briselu, poslednjeg dana mađarskog predsedavanja Evropskoj uniji, zatvorila poslednja četiri pregovaračka poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore sa EU.

Time je otvoren put da Hrvatska, posle ratifikacije pristupnog ugovora, 1. jula 2013. postane 28. članica Evropske unije, javila je Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << televizija.

Hrvatska je danas zaključila poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno takmičenje, Finansijski i budžetski propisi i Ostala pitanja.

Prva dva poglavlja, uz dodatak priprema za ulazak u šengenski prostor bez unutrašnjih granica, Evropska komisija će naročito pažljivo kontrolisati sve do punopravnog članstva.

Do ulaska u Uniju moraju biti potpisani ugovori o privatizaciji brodogradilišta.

Monitoring će biti redovan i za sva ostala pregovaračka područja.

Ako Hrvatska zapne u ispunjavanju onog što je obećala, EU će je upozoriti, a ako se hrvatske vlasti ogluše na prvu opomenu, članice će preduzeti odgovarajuće mere koje ipak neće uključivati odlaganje ulaska Hrvatske u EU.

U poslednjeem pregovaračkom paketu preciziran je i iznos novca koji će u blagajni Unije biti rezervisan za Hrvatsku u prvoj godini njenog članstva.

Od 1. jula do 31. decembra 2013. Hrvatska u blagajnu Unije mora da uplati članarinu od 267 miliona evra, a iz Unije može, ako pripremi kvalitetne projekte, da povuče 800 miliona evra, odnosno za jedan uloženi evro može, u idealnim uslovima, dobiti tri evra iz Unije.

Postoje i fiksni iznosi koji će biti uplaćeni direktno u hrvatski budžet kao što su 93 miliona evra za poljoprivredu ili 40 miliona za pripreme za ulazak u Šengen.

Unija je obezbedila da od Hrvatske sebi uzme 22 miliona evra, koliko iznose troškovi briselske administracije.

Do punih iznosa iz Unijinih fondova Hrvatska će doći postepeno kao i sve dosadašnje nove članice, tek za nekoliko godina,odnosno 1. jula 2015. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska zaključila pregovore s EU

Izvor: Mondo, 30.Jun.2011

Time je otvoren put da Hrvatska, posle ratifikacije pristupnog ugovora, 1. jula 2013. postane 28. članica Evropske unije, javila je Hrvatska televizija.

Nastavak na Mondo...

Hrvatska i formalno zaključila pristupne pregovore s EU!

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2011

BRISEL - Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković izašao je nešto prije 19 sati pred novinare u Briselu, zajedno s komesarom za proširenje Štefanom Fileom i mađarskim ministrom vanjskih poslova Janošem Martonjijem.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Triše protiv poreza na nivou EU

Izvor: TvojPortal.com, 01.Jul.2011, 10:50

/nadlanu.com/ Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše protivi se uvođenju poreza na finansijske transakcije samo na evropskom nivou, jer će, prema njegovim rečima, na kraju biti kažnjena EU.. . . "Porez koji bi bio uveden samo u Evropi i nigde drugde rezultirao bi znatnim poslovnim...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.