Hrvatska traži sveobuhvatnu raspravu u EU o Zapadnom Balkanu

Izvor: VOA, 12.Okt.2020, 12:53

Hrvatska traži sveobuhvatnu raspravu u EU o Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u ponedeljak je u Luksemburgu najavio da će tražiti da šefovi diplomatija zemalja članica EU na jednom od sledećih sastanaka održe sveobuhvatnu raspravu o zapadnom Balkanu. Grlić Radman je po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU koji su se danas okupili u Luksemburgu istakao da odnosi Srbije i Kosova nisu jedini izazov u tom regionu, javlja HINA, a prenosi FoNet. "Spomenuo bih Bosnu i Hercegovinu kojoj i nakon 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma treba pomoći kako bi rešila izazove na evropskom putu", rekao je Grlić Radman. Specijalni izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, koji će u sledećih nekoliko dana posetiti obe zemlje, upoznaće ministre s najnovijim razvojem događaja u tom dijalogu. "Lajčak ima našu punu podršku za svoje napore. Nadam se da će Srbija i Kosovo postići sveobuhvatni sporazum jer status kvo nije opcija", rekao je Grlić Radman. Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaraće i o odnosima s Rusijom, o mogućnosti dodatnih sankcija protiv odgovornih za izborne prevare i nasilje u Belorusiji i o sankcijama za odgovorne za trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. 

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"TURSKA PODRIVA MIR U REGIONU" Grčka okreće novi list, Mediteran ključa

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2020

Šef diplomatije Grčke obavestio je u Luksemburgu Savet ministara spoljnih poslova EU 27 o aktivnostima Turske..Šef diplomatije Grčke Nikos Dendias, izjavio je danas da je Turska nastavila da svojim aktivnostima podriva mir i stabilnost u regionu...- Jasno je da je Turska zajednički imenitelj za...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.