Hrvatska priznala američkog uzurpatora Gvaida za privremenog predsednika

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2019, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska priznala američkog uzurpatora Gvaida za privremenog predsednika

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je da se Hrvatska "pridružila drugim članicama EU" i priznala američkog uzurpatora i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na sajtu hrvatskog ministarstva navodi se da "osuđujemo kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli", uz ocenu da je "potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU.

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU - Španija, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, preneo da je Italija ranije danas blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Podseća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a pre hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore.

Legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro ima podršku Rusije, Kine, Turske, Nikaragde, Kube, Bolivije, Meksika, kao i velikog broja zemalja sveta koje poštuju međunarodno pravo i vode se politikom nemešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih i suverenih zemalja.

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim "satelitima" zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Hrvatska se "pridružila drugim članicama EU" i priznala Gvaida

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 00:44

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske objavilo je da se Zagreb "pridružio drugim članicama EU" i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg parlamenta te zemlje Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.