Hrvatska obeležava godišnjicu međunarodnog priznanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2015, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska obeležava godišnjicu međunarodnog priznanja

Hrvatska danas obeležava godišnjicu međunarodnog priznanja, dan kada su pre 23 godine hrvatsku nezavisnost zajedno priznale tadašnje članice Evropske unije, a Nemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, istog je dana uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je usledilo nakon njenog proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991, istog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razdruživanje od SFR Jugoslavije proglasila je i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale, podseća Hina.

Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojem su prednjačile baltičke države i Ukrajina koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tokom 1991.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostaće zapamćen Island (19. decembra 1991), a istog dana to je učinila i Nemačka, iako uz odluku da njeno priznanje na snagu stupa 15. januara 1992, zajedno s ostalim članicama EU.

Dva dana pre EU, Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. decembra 1991. posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenačkom zahtevu za diplomatskim priznanjem.

Nakon što su je priznale zemlje Unije, tokom narednih dana i meseci usledila su i priznanja brojnih država, a Hrvatska je 22. maja 1992. postala i članica Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.