Hrvatska na pretposljednjem mjestu po potrošnji i BDP-u po stanovniku, lošija samo Bugarska

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Dec.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska na pretposljednjem mjestu po potrošnji i BDP-u po stanovniku, lošija samo Bugarska

ZAGREB - Hrvatska je u 2018. godini bila na pretposljednjem mjestu među zemljama Europske unije (EU) prema razini stvarne individualne potrošnje i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku, ispred Bugarske, pokazalo je u petak priopćenje Eurostata i Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, iskazana standardom kupovne moći (SKM), u Hrvatskoj je u 2018. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bila 36 posto ispod prosjeka EU-a. To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2017. kada je bila 38 posto ispod europskog prosjeka.

Hrvatska se tako zajedno s Mađarskom našla na pretposljednjem mjestu među zemljama EU-a.

Na posljednjem je mjestu i dalje Bugarsa sa SIP-om po stanovniku 44 posto ispod prosjeka EU-a.

U skupini zemalja čiji je SIP u 2018. bio više od 30 posto ispod europskog prosjeka nalazi se još Latvija.

U razdoblju od 2016. do 2018. najveće poboljšanje SIP-a po stanovniku zabilježila je Rumunjska, dosegnuvši razinu 29 posto ispod europskog prosjeka u 2018. U 2016. bio je 35 posto ispod prosjeka EU-a.

Najveće pogoršanje zabilježeno je kod Švedske, s razinom SIP-a po stanovniku u 2018. osam posto višim od prosjeka. U 2016. bio je 12 posto iznad tog prosjeka.

Velike razlike među članicama

Prema drugoj procjeni europskog statističkog ureda, u 2018. je, kao i u godini ranije, samo 10 zemalja EU-a bilježilo SIP po stanovniku iznad prosjeka Unije.

U Eurostatu su ponovo istaknuli kontinuirano velike razlike među zemljama-članicama.

Daleko najvišu je razinu SIP-a po stanovniku, iskazanu SKM-om, i u 2018. godini je bilježio Luksemburg - 34 posto iznad prosjeka EU-a.

Slijedi Njemačka sa SIP-om po stanovniku 20 posto većim od prosjeka EU-a.

U sljedećoj su skupini Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska, Švedska i Francuska, čija se stvarna individualna potrošnja po stanovniku, iskazana SKM-om, kretala u rasponu od sedam do 17 posto iznad prosjeka.

Najbliža je prosjeku u EU Italija sa SIP-om po stanovniku dva posto ispod europskog prosjeka.

U Irskoj, Cipru i Španjolskoj potrošnja po stanovniku bila je u 2018. do 10 posto ispod prosjeka EU-a.

Slijede Litva, Portugal, Češka i Malta u skupini zemalja sa SIP-om po stanovniku između 10 i 20 posto nižim od prosjeka.

Od 20 do 30 posto nižu potrošnju bilježile su Slovenija, Grčka, Poljska, Estonija, Slovačka i Rumunjska.

Samo Bugarska lošija od Hrvatske po BDP-u po stanovniku

Eurostat ističe značajne razlike među zemljama i pri usporedbi BDP-a po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći.

Prošle je godine BDP po stanovniku u 11 zemalja bio veći od europskog prosjeka.

Na prvom je mjestu ponovno Luksemburg s BDP-om po stanovniku dva i pol puta većim od prosjeka EU-a. Slijedi Irska s gotovo dvostruko većim BDP-om po stanovniku od prosjeka.

U Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Nizozemskoj BDP po stanovniku bio je 20 do 29 posto veći od prosjeka Unije.

Sliijede Finska i Belgija koje su 11 i 17 posto iznad prosjeka, a u skupini zemalja s BDP-om po stanovniku iznad prosjeka još je i Francuska koja ga je premašila za četiri posto.

Najbliže je prosjeku Malta čiji je BDP po stanovniku dva posto ispod te razine.

Skupinu zemalja s BDP-om po stanovniku do 10 posto nižim od prosječne vrijednosti čine još Italija, Španjolska i Češka.

Cipar, Litva, Slovenija i Estonija svrstali su se u skupinu s 10 do 20 posto nižim BDP-om po stanovniku od prosjeka u EU u 2018.

U Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj bio je niži do 30 posto.

Hrvatska je uz Latviju, Rumunjsku i Grčku u skupini zemalja čiji je BDP po stanovniku više od 30 posto ispod prosjeka EU-a.

U Hrvatskoj je u 2018. BDP po stanovniku bio 37 posto niži od europskog prosjeka. U 2017. bio je niži za 39 posto.

Bugarska je i u ovoj kategoriji na začelju ljestvice s BDP-om po stanovniku gotovo upola manjim od prosjeka Unije, odnosno 49 posto nižim od prosjeka.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Hrvatska pri dnu EU po potrošnji stanovništva, samo jedna zemlja ispod nje

Izvor: B92, 13.Dec.2019

Zagreb -- Hrvatska je u 2018. bila na pretposlednjem mestu među zemljama EU prema nivou stvarne individualne potrošnje (SIP) i BDP-u po stanovniku, ispred Bugarske...Prema saopštenju Evrostata i hrvatskog Zavoda za statistiku, stvarna individualna potrošnja po stanovniku, iskazana standardom kupovne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.