Hrvatska dozvolila Srbiji nastavak procesa za 23

Izvor: B92, 01.Jun.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska dozvolila Srbiji nastavak procesa za "23"

Brisel -- Hrvatska se saglasila da EU otvori pregovore sa Srbijom o poglavlju 23, rečeno je agenciji Beta u Savetu Evropske unije.

"Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom", rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Hed nakon sednice Komiteta stalnih predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (COREPER).

Agencija Hina je javila da to još ne znači da je doneta odluka o otvaranju poglavlja. Kako će teći dalji proces pročitajte u posebnoj vesti.

Agencija je navela da je Hrvatska povukla svoju uzdržanost pod uslovom da EU u svojoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 reši pitanja na koje je Hrvatska imala primedbe.

"Savet EU će zatražiti od Srbije da pošalje svoju pregovaračku poziciju za to poglavlje, a od Komisije da počne izradu nacrta zajedničke pregovaračke pozicije zemalja članica EU. Tek kada zemlje članice usaglase tekst i jednoglasno prihvate zajedničku pregovaračku poziciju, poglavlje može biti otvoreno", rečeno je Hini u Savetu EU.

Ta agencija saznaje i da je Hrvatska dala saglasnost tek pošto je prihvaćeno da u pregovorački proces Srbije budu dodati hrvatski zahtevi: puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, potpuna primena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, u koja spadaju i prava hrvatske manjine u Srbiji, kao i da se izbegavaju konflikti pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je rasprava na ambasadorskom sastanku po drugim tačakam dnevnom reda trajala duže nego što je bilo predviđeno, tako da je do konsenzusa povodom nastavka procesa ovaranja poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom došlo tek iza 18 časova.

Posle uspostavljanja saglasnosti o ispunjenosti kriterijuma za otvaranje poglavlja 23 očekuje se da Srbija bude pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24.

Nakon toga zemlje članice EU ponovo bi trebalo, na nivou radne grupe Saveta EU, da usaglase zajedničku poziciju EU za pregovore sa Srbijom u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava i ljudska prava.

U EU očekuje se da bi do formalnog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnimpregovorima Srbije trebalo da dođe do kraja juna.

Prvobitno je bilo planirano da se ova tačka nađe na dnevnom redu sastanka ambasadora zemalja članica oko 17 časova, ali je, kako navode diplomatski izvori u Briselu, došlo do duže rasprave o prethodnim temama koje su danas bile na dnevnom redu.

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je prošle nedelje da je s Hrvatskom nađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i formulacija koja je prihvatljiva i za Hrvatsku, mada je Zagreb to isprva demantovao.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije i da se nada da će u junu biti postignuta saglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23.

Beogradske Večernje novosti prenele su danas na svom sajtu da u oblikovanju merila za poglavlje 23 i 24 za Srbiju hrvatski zahtevi nisu u Briselu prihvaćeni u formulacijama kako je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagođeni evropskoj praksi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zvanično: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije i EU

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2016

U Briselu je postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, rečeno je u Savetu Evropske unije...To zapravo znači da Zagreb više ne blokira Beograd na putu ka EU..."Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.