Hrvatska će obeležiti nezavisnost: Ove zemlje je ni dan danas nisu priznale

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 20:20

Hrvatska će obeležiti nezavisnost: Ove zemlje je ni dan danas nisu priznale

15. januara1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica EU, kao i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcarska.

Sutra je 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 15. januara 1992. su ih priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Nemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Međunarodno priznanje Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je postupno usledilo nakon proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske 25. juna 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sledeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gde su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991., a od njih prva Litvanija. Te su države u to doba i same bile tek djelomično priznate. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Nemačka. Vatikanska diplomatija, kao prva u svetu, još je 3. oktobra 1991. godine objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju.

Od opštepriznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. decembra 1991. Island je također prvi priznao i baltičke republike: Litvaniju, Letoniju, Estoniju. Istog dana je Nemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. januara 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13., a San Marino 14. januara.

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, kao još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcerska. Sledećeg dana usliedilo je priznanje još zemalja, a do kraja januara Hrvatsku su priznale 44 države. Zato se 15. januar obeležava kao dan državnosti - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan u martu, SAD u aprilu, a Indija u maju. Do 31. decembra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996., a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Međutim, do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje. To su Butan, Liberija, Niger i Tonga. Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u februaru 2022., dok su Srednjoafrička Republika i Togo to učinili isti dan - 18. septembra 2023. Pedesetak zemlja nikad nije formalo donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.