Hrvati šokirani: Katastrofalan skok od 91 odsto

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati šokirani: Katastrofalan skok od 91 odsto

Uvoz goveđeg mesa u Hrvatsku iz drugih članica Evropske unije povećan je u samo tri godine, od 2012. do 2015, za neverovatnih, katastrofalnih 91 odsto.

Hrvatska najviše goveđeg mesa uvozi iz Holandije, Poljske, Danske i Nemačke.

"Istovremeno, naša proizvodnja govedine u tom vremenu pala je za 10 odsto, a u poslednjih 10 godina izgubili smo više od 80.000 krava, što je desetkovalo naš govedarski fond koji se lani sveo na 174.000 grla. A, samo tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ranije (2012) iznosio je 191.000 grla...", piše Glas Slavonije.

Pozivajući se na razgovor s direktorom Kroacijastočara, Brankom Bobetićem, list precizira da je Hrvatska 2012. godine "uvozila 9.077 tona, a lani 17.369 tona tog mesa, što je skok za famoznih 91 procenat".

"Istina, povećali smo i izvoz, koji je 2015. dostigao 5.789 tona, a što je tri puta manje od uvoza. Znači, na tri uvezena kilograma govedine ide tek jedan izvezen kilogram domaćeg goveđeg mesa".

Najviše se izvozi u Italiju, zatim u Sloveniju, Austriju...

"I u ovoj priči - naša posla: mi izvozimo najkvalitetnije delove govedine, poput milanezea, a uvozimo jeftinije, nekvalitetnije delove poput juneće i teleće prednje četvrti koje su, za utehu, prihvatljivije džepu našeg prosečnog potrošača", piše u tekstu Glasa Slavonije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.