Holandija nije za prekid isporuka nafte i gasa iz Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022, 14:29

Holandija nije za prekid isporuka nafte i gasa iz Rusije

Holandski premijer Mark Rute kaže da se ne bi zalagao za prekid isporuka nafte i gasa iz Rusije, jer bi to bilo neodrživo za zemlje članice Evropske unije.

"Moramo da razgovaramo o našim ranjivostima u smislu naše zavisnosti od ruske nafte i ruskog gasa. Ne bih se zalagao za zaustavljanje isporuka nafte i gasa iz Rusije. To nije moguće jer nam je potrebno snabdevanje i to je neprijatna istina", izjavio je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Emanuelom Makronom u Parizu, a prenosi agencija Rojters.

"Ali možemo učiniti više da pokrenemo zelenu agendu i da dekarbonizujemo naše ekonomije", dodao je Rute.

Rute je rekao da opcija o zabrani ulaska ruskih brodova u luku Roterdam za sada "nije na stolu", jer bi svaki takav potez morao da bude donet na evropskom nivou.

Cene nafte su danas porasle na 130 dolara po barelu, usled zabrinutosti od potencijalnog šoka u snabdevanju pošto su SAD zabranile uvoz ruske nafte.

Američki predsednik Džozef Bajden je juče uveo momentalnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata u znak odmazde za ruski napad na Ukrajinu, podseća Rojters.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.