Hodžaj: Prioritet EU ime Makedonije pa onda dijalog Beograda i Prištine

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jun.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžaj: Prioritet EU ime Makedonije pa onda dijalog Beograda i Prištine

Potpredsednik Vlade Kosova Enver Hodžaj izjavio je da će završni deo dijaloga sa Srbijom početi u junu i da očekuje da se taj proces završi ove godine, prenose danas prištinski mediji.

Hodžaj, koji je bio ministar inostranih poslova u prethodne dve vlade, izjavio je da je trenutno glavni prioritet za EU ​​spor oko imena između Makedonije i Grčke i da će, kada se ovo pitanje riješi, primarna pažnja preći na dijalog između Kosova i Srbije.

Koha >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ditore navodi da je Evropska unija pozvala na "sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji" između dve države, bez koga ne može biti članstva u EU.

"Prvi sastanak može se održati u junu, a postoje i neki principi na kojima treba zasnivati dijalog. Postoji i vremenski okvir prema kojem bi se proces mogao zaključiti do kraja 2018. godine", naveo je Hodžaj.

Hodžaj je rekao da vremenski okvir i principi nisu navedeni u bilo kom dokumentu, ali da su razgovarali sa predstavnicima drugih zemalja.

Rekao je da će međusobno priznavanje biti jedan od kriterijuma za normalizaciju odnosa.

U članku se dalje navodi da će Skupština Kosova u poneđeljak raspravljati o vladinoj platformi o dijalogu i da će sledeće sedmice biti održan okrugli sto političkih partija koji se fokusiraju na dijalog sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.