Hoće li Mogerinijeva reći - skinuli na 50%, veliki uspeh

Izvor: B92, 23.Nov.2018, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hoće li Mogerinijeva reći - skinuli na 50%, veliki uspeh"

Beograd -- Bivši šefa Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović kaže da je tržište južne srpske pokrajine podeljeno među klanovima.

"Imate podeljeno tržište među albanskih klanovima i njihovim političarima. Tačijevi klanovi drže robu široke potrošnje, Haradinajevi drže praškove, Veselji građevinski materijal", kazao je Čović za Prvu TV povodom uvođenja taske od 100 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na srpske i proizvode iz BiH.

Na pitanje da li je ovo udar na Tačija, Čović kaže je unutrašnje-politički obračun između njih u pokušaju da se dokažu ko tu može da bude efikasniji.

Čović kaže da bi ostale države potpisnice CEFTA trebalo da sednu da se dogovore kako da sada reaguju. "Ali Makedonija tumači da je odlična varijanta da njihova roba uđe".

Čović kaže da se tim novim odlukama i događajima skreće pažnja sa važnih tema, a reakcija Evropske unije je bila više nego neefikasna.

"Jel bilo prvo 10 pa je otišlo na 100 odsto, EU odmah osudila, ali nije rekla koje će mere preduzeti, ali opet ona čuvena rečenica - molimo obe strane da se uzdrže od provokacije. Hoće li Mogerinijeva sutra reći, skinuli smo na 50 odsto, pa napravili smo veliki posao", kazao je Čović.

On je ocenio da je ovo što se dešava na KiM carinski rat.

Urednica magazina Biznis Radojka Nikolić izjavila je da je odluka o uvođenju takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH grubo kršenje CEFTA psorazuma.

Nikolićeva je podsetila da Kosovo nije čak ni potpisnica CEFTA., već je u njeno ima potpisnik UNMIK, odnosno privremene institucije.

Prema njenim rečima, sve što Priština sada radi je grubo kršenje pravila CEFTA sporazuma koje zamišljeno kao centralnoevropsko slobodno tržište, formirano još 1992. godine kako bi se zemlje pripremile za ulazak u EU tako što će se stvoriti slobodna, skoro bescarinska trgovina.

Ona kaže da CEFTA nema mehanizam za izlazak država potpisnica iz CEFTA ali i ponavlja da Kosovo i nije potpisnik, niti je država, već je garant sprovođenja UNMIK.

Ističe i da kontinuirano imamo problema sa brašnom, pa sa mlekom, godinama postoje necarinske barijere a reakcija Brisela je takva da je potpuno ostavila bez valorizacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čović: Tržište na Kosovu podeljeno među klanovima

Izvor: Vesti-online.com, 23.Nov.2018

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović kaže da je tržište Kosova podeljeno među klanovima...- Imate podeljeno tržište među albanskih klanovima i njihovim političarima. Tačijevi klanovi drže robu široke potrošnje, Haradinajevi drže praškove, Veselji građevinski materijal...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.