Hitno treba vratiti mir

Izvor: B92, 03.Jun.2023, 14:33

"Hitno treba vratiti mir"

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj oglasio se povodom dešavanja na severu Kosova.

On je pozvao Prištinu i Beograd da preuzmu mere za deeskalaciju, ili će, kako navodi, neuspesi takvih akcija dovesti do negativnih posledica.

Borelj je u ime Evropske unije najoštrije osudio nasilne akte protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova, smatrajući da se nasilje moglo izbeći i da se mora se izbeći u budućnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO i misije EULEKS u ispunjavanju njihovih mandata. Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Hitno treba vratiti mir", istakao je on.

Kako je naveo, Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mere, dok će neuspeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posledica.

"Očekujemo da Kosovo postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama osim u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima", naveo je on.

Istakao je zabrinutost povodom statusa najviše pripravnosti Vojske Srbije i pozvao na odgovornost.

"Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova", rekao je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"IZBORI ŠTO PRE" Borelj: Priština hitno da suspenduje policijske akcije u blizini opština na severu Kosova

Izvor: Blic, 03.Jun.2023

Visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj oglasio se povodom dešavanja na severu Kosova i pozvao Prištinu i Beograd da preuzmu mere za deeskalaciju, ili će, kako navodi, neuspesi takvih akcija dovesti do negativnih posledica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.