Hejg: Sve manje strpljenja za Bosnu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg: Sve manje strpljenja za Bosnu

SARAJEVO -

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg započeo je danas posetu Bosni i Hercegovini susretom sa predsedavajućim Veća ministara BIH Vjekoslavom Bevandom, kome je preneo podršku Britanije integraciji "jedinstvene i suverene" BiH u EU, ali i poruku da međunarodna zajednica "gubi strpljenje" zbog neprestanih unutrašnjih previranja u toj zemlji.

Na sastanku je, prema Bevandi, bilo reči o putu BiH prema EU, zastoju na putu prema NATO, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutnoj političkoj situaciji i konstantnom prekomponovanju vlasti, preneli su mediji BIH.

"Morao sam da odgovaram na mnoga neugodna pitanja i nadam se da sam ponudio validne odgovore", rekao je Bevanda posle susreta i dodao da su političari u BiH dobili još jedno upozorenje da se uozbilje, jer međunarodna zajednica gubi strpljenje čekajući da političari urade nešto za dobrobit zemlje.

On je naveo da mu je šef Forin ofisa poručio da se od lidera u BIH očekuje da što pre "deblokiraju političku scenu."

Hejg je u obraćanju novinarima rekao da je u Sarajevo došao da još jednom izrazi snažnu podršku svoje zemlje BiH, "kao jedinstvenoj, suverenoj i snažnoj državi".

"Vlada Britanije snažno veruje da budućnost BiH leži u članstvu u EU i NATO. Uradićemo sve što možemo da joj damo podršku na tom putu. Ali, dopustite da budem do kraja jasan: BiH može biti članica samo kao jedinstvena i suverena država", naglasio je britanski ministar.

"Oni koji veruju da postoji drugi put za BiH nisu u pravu i oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri", upozorio je on.

Hejg je dodao i da postoji stvarna opasnost da će BiH zaostati na putu evroatlantskih integracija u poređenju sa svojim susedima.

"Početkom godine je postignut napredak, uključujući dogovor o Mapi puta u junu, ali verujem da će se mnogi složiti da od tada nije bilo napretka", ocenio je on.

Hejg je političare BiH upozorio da je vreme da počnu da rade na prosperitetu zemlje i građana, da reše zastoj u sprovođenju presude u slučaju Sejdić - Finci kao i pitanje koordinacionog mehanizma sa EU, kako bi BIH mogla da "govori jednim glasom."
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.