Hejg: Događaji u Bosni je poziv za buđenje upućen EU

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg: Događaji u Bosni je poziv za buđenje upućen EU

Protesti u BiH su poziv za buđenje upućen EU i međunarodnoj zajednici, ocenio je danas šef britanske diplomatije Vilijam Hejg. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je lidere BiH da pokažu vođstvo i počnu da rešavaju ekonomske, ali i političke probleme u zemlji.

- Potrebno je da... da pomognemo Bosni na njenom putu ka članstvu u NATO i EU, tako da može da bude okončana stagnacija politike i vlade BiH - rekao je Hejg novinarima pred početak sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Dodao je da očekuje da će to pitanje dobiti na važnosti narednih meseci.

Pročitajte još Razbežao se bosanski državni vrh, policija im više ne garantuje bezbednost Izetbegović nije spreman na ostavku, Komšić kaže da bi mu to bilo "olakšanje" Incko: Da je vlada BiH bila efikasna, ne bi je sada palili Pogledajte: Specijalci kamenovali demonstrante u Tuzli

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je lidere BiH da pokažu vođstvo i počnu da rešavaju ekonomske, ali i političke probleme u zemlji.

- Najvažnije je sada da lideri BiH razmisle o problemima koji muče gradjane, ne pojedinačno, već širu ekonomsku situaciju, kao i da pokušaju da nadju politički izlaz - rekla je Eštonova uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

- To je veoma važno. U BiH ima mnogo lidera i vreme je da oni pokažu svoje liderstvo, a mi ćemo ih u tome podrržati - dodala je visoka predstavnica EU.

Upitana za komentar izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je za jučerašnji bečki Kurir, rekao da bi, ako stanje u BiH eskalira, eventualno trebalo razmisliti o slanju trupa EU u BiH, Eštonova je naglasila da veruje da je Incko "govorio o hipotetičkoj situaciji".

File prati situaciju u BiH

Evropska komisija u celini, kao i Kancelarija evropskog komesara za proširenje Štefana Filea veoma pažljivo prate razvoj dogadjaja u Bosni i Hercegovini, izjavio je Fileov portparol Peter Stano.

- File kao i uvek pozorno prati situaciju u BiH, jednako kao i u drugim zemljama koje su obuhvaćene njegovim resorom - naveo je Stano u izjavi agenciji fena i dodao da je poznato koliko pažnje i energije komesar posvećuje BiH, pokušavajući da pomogne u rešavanju "gorućih pitanja".

O situaciji u BiH danas bi u Briselu trebalo da razgovaraju šefovi diplomatija 28 zemalja članica Evropske unije, iako dnevnim redom to nije bilo predviđeno.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hejg: Događaji u BiH poziv za buđenje EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2014

Protesti u BiH su poziv za buđenje upućen EU i međunarodnoj zajednici, ocenio je danas šef britanske diplomatije Vilijam Hejg. "Potrebno je da.. da pomognemo Bosni na njenom putu ka članstvu u NATO i EU, tako da može da bude okončana stagnacija politike i vlade BiH", rekao je Hejg novinarima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hejg: Moramo pomoći BiH da uđe u EU i NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2014

SARAJEVO - Britanski ministar spoljnjih poslova Vilijam Hejg, u vezi sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas u Briselu da cijela međunarodna zajednica mora pomoći BiH da uđe u Evropsku uniju (EU) i NATO, javlja Anadolu Agency (AA).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.