Hasanov: Ispravna politika Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasanov: Ispravna politika Beograda

BEOGRAD -

Azerbejdžan i Srbija dele istu sudbinu, ali pritom se pridržavaju pozicije poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti kad su u pitanju slučajevi Nagorno Karabaha i Kosova, ocenio je ambasador Azerbejdžana u Beogradu i izrazio nadu da će "pravda na kraju pobediti".

Što se tiče kosovske politike koju vodi srpsko rukovodstvo, po mišljenju ambasadora Eldara Hasanova, ono "bez obzira na sve pritiske i teškoće sprovodi pravilnu politiku" - o čijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspehu svedoči i dobijanje kandidature za EU.

"Mi imamo istu sudbinu, istu situaciju… nije tako jednostavno izdržati sve te pritiske. Lako je govoriti, ali uskladiti i međunarodni pritisak i norme i principe međunarodnog prava u okvirima nacionalnih interesa i za sve to naći zajednički konsenzus - nije to tako lako", kazao je Hasanov u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, jedan od tih uspeha je upravo i dobijanje statusa kandidata za EU", koji predstavlja "novu stranicu mira, saradnje, sloge i predstavlja veoma bitan politički uspeh".

Kad je reč o Nagorno Karabahu, iskonsko azerbejdžanskoj zemlja - koji je de jure deo Azerbejdžana, ali od devedesetih de fakto pod vlašću susedne Jermenije i još tema međunarodnih foruma i institucija - Hasanov je naglasio da zvanični Baku želi da "mirnim putem reši pitanje Karabaha", pritom sa žaljenjem ističući, da svi pokušaji rešavanja ovog problema do sada nisu dali pozitivne rezultate.

"Naša pozicija se ogleda u tome da narodu moraju biti vraćene njegove istorijske teritorije", dodao je, i pritom istakao da "veruje da će pravda pobediti".

"Beli grad" i "Hazarski rečnik" u zemlji Hazara

"Srbija i Azerbejdžan su u "novoj etapi strateškog partnerstva", o čemu svedoče podaci da je samo "u poslednjih godinu dana 11 puta povećan promet robe" i da u Azerbejdžanu radi osam srpskih kompanija, a u Srbiji šest azerbejdžanskih, dodao je Hasanov.

Prema rečima Hasanova, o vezama dve zemlje i dva naroda svedoči i popularnost "Hazarskog rečnika" Milorada Pavića, čije je prvo izdanje na azerbejdžanskom štampano u 3.000 primeraka i rasprodato, a u toku je štampa još 10.000 primeraka čuvene knjige.

Azerbejdžan, evroazijska zemlja na obali Kaspijskog mora i najbogatija zemlja južnog Kavkaza, osim po nafti i gasu, poznat je i kao kolevka drevnih Hazara.

Azerbejdžan je, prošle godine, u Srbiji, u okviru rekonstrukcije Tašmajdana - između ostalog - podigao i spomenik Paviću u tom parku, a istovremeno je u Azerbejdžanu preveden i objavljen Pavićev "Hazarski rečnik".

U intervjuu Tanjugu, Hasanov je rekao da u Azerbejdžanu sada živi i radi 2.300 Srba, stručnjaka iz raznih oblasti, ističući građevinare koji su angažovani na projektu "Baku - Beli grad" (White City).

Reč je o velikom projektu izgradnje modernog poslovnog i stambenog kvarta glavnog grada Bakua, koji bi bio "antipod" stare industrijske zone ("Crnog grada") i izgrađen po najvišim ekološkim standardima, za 50.000 stanovnika i predviđenih 48.000 radnih mesta.

Kada je reč o privrednoj saradnji sa Srbijom, Hasanov je istakao da su za Azerbejdžan najzanimljivije infrastruktura i poljoprivreda.

Azerbejdžan je kreditirao sa 300 miliona evra izgradnju deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine, a uslovi tog zajma su fiksna kamatna stopa od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine.

Na izgradnji, koja bi po planu trebalo da traje tri godine, radiće srpske i azerbejdžanske firme.

"Pogledajte kakve je kredite Srbija dobila u poslednje vreme i iz kojih zemalja i uporedite s azerbejdžanskim po svim parametrima. Svaki građanin Srbije će to primetiti - ne morate da budete ekonomista, finansijski stručnjak - jasno je da je to prijateljski gest, da je iskreno prijateljstvo. To je naš odnos prema srpskom narodu i rukovodstvu Srbije", rekao je on.

O produbljenim vezama Srbije i Azerbejdžana svedoče i intenzivirani kontakti na nivoima - od šefova država do čelnika nacionalnih olimpijskih komiteta.

"Počeo je proces ozbiljnih ulaganja u privrede naših zemalja. Gde možete da uložite novac? Tamo gde verujete, kome verujete", kazao je Hasanov i najavio nove projekte "na koje ćemo biti ponosni", ali nije želeo da precizira, pošto još nisu ozvaničeni.

Prema rečima ambasadora Azerbejdžana, ta zemlja je opredeljena i za razvoj veza sa ostalim balkanskim zemljama.

Zanimljiv podatak svedoči i o tome: 80 sportista iz Srbije, osam iz BiH i šest iz Crne Gore sada igraju u azerbejdžanskim klubovima.

"I na tom planu imamo uzorne odnose, imamo čime da se ponosimo", zaključio je Hasanov.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador Azerbejdžana: Jasna i ispravna politika Beograda

Izvor: S media, 25.Mar.2012

Azerbejdžan i Srbija dele istu sudbinu, ali pritom se pridržavaju pozicije poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti kad su u pitanju slučajevi Nagorno Karabaha i Kosova, ocenio je ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov i izrazio nadu da će "pravda na kraju pobediti"...Što...

Nastavak na S media...

Hasanov: Jasna i ispravna politika Beograda

Izvor: Studio B, 25.Mar.2012

Azerbejdžan i Srbija dele istu sudbinu, ali se pridržavaju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti kod slučajeva Nagorno Karabaha i Kosova, ocenio je ambasador Azerbejdžana u Beogradu...Što se tiče kosovske politike koju vodi srpsko rukovodstvo, po mišljenju ambasadora Eldara...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.