Hasanov: Jasna i ispravna politika Beograda

Izvor: Studio B, 25.Mar.2012, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hasanov: Jasna i ispravna politika Beograda

Azerbejdžan i Srbija dele istu sudbinu, ali se pridržavaju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti kod slučajeva Nagorno Karabaha i Kosova, ocenio je ambasador Azerbejdžana u Beogradu.

Što se tiče kosovske politike koju vodi srpsko rukovodstvo, po mišljenju ambasadora Eldara Hasanova, ono "bez obzira na sve pritiske i teškoće sprovodi pravilnu politiku" - o čijem uspehu svedoči i dobijanje kandidature za >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << EU.

"Mi imamo istu sudbinu, istu situaciju... nije tako jednostavno izdržati sve te pritiske. Lako je govoriti, ali uskladiti i međunarodni pritisak i norme i principe međunarodnog prava u okvirima nacionalnih interesa i za sve to naći zajednički konsenzus - nije to tako lako", kazao je Hasanov u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, jedan od tih uspeha je upravo i dobijanje statusa kandidata za EU", koji predstavlja "novu stranicu mira, saradnje, sloge i predstavlja veoma bitan politički uspeh".

Kad je reč o Nagorno Karabahu, iskonsko azerbejdžanskoj zemlja - koji je de jure deo Azerbejdžana, ali od devedesetih de fakto pod vlašću susedne Jermenije i još tema međunarodnih foruma i institucija - Hasanov je naglasio da zvanični Baku želi da "mirnim putem reši pitanje Karabaha", pritom sa žaljenjem ističući, da svi pokušaji rešavanja ovog problema do sada nisu dali pozitivne rezultate.

"Naša pozicija se ogleda u tome da narodu moraju biti vraćene negove istorijske teritorije", dodao je, i pritom istakao da "veruje da će pravda pobediti".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.