Handelsblat: Borba velikih sila za Balkan

Izvor: Beta, 23.Maj.2023, 13:04

Handelsblat: Borba velikih sila za Balkan

Evropska unija se na Balkanu, posebno u Srbiji, sudara s uticajima Rusije, Kine i Turske, piše danas nemački list Handelsblat.Nabrajajući primere borbe za nadmoć u geopolitički bitnom regionu, list piše da Rusija želi da drži Zapadni Balkan podalje od Evropske unije, najvećeg ekonomskog partnera i investitora, kao ida spreči dalje proširenje NATO, prenosi Dojče vele (DW)."Ako se pogleda statistika, deluje da Putinova strategija daje plodove: prema aktuelnoj anketi inicijative Balkan Free Media, 95 odsto Srba vidi Rusiju kao pravog saveznika", navodi list.Balkan je već vekovima područje uticaja spoljnih aktera poput Osmanlija ili Rusa. Oni se dugo bore za premoć u tom geostrateški važnom regionu. Turska oduvek nastupa kao sila zaštitnica balkanskih muslimana, Kina se strateški kreće tragom novog Puta svile, a Rusija polaže na propagandu i energetsku politiku. U fokusu tih međunarodnih aktera pre svega je Srbija, dodaje se u tekstu.Opisuje se i srpska "politika ljuljaške" – između statusa kandidata za EU i prisnosti sa Rusijom, neuvođenja sankcija Moskvi i podrške rezolucijama UN kojima se Rusija osuđuje zbog agresije na Ukrajinu. Dodaje se da je Srbija gotovo sasvim zavisna od ruskog gasa."Zato se EU nada da će Srbija hitro povećati udeo energije iz obnovljivih izvora. Istovremeno, ona pokušava da umanji ...
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

“Ko ima Srbiju na svojoj strani ima najveći uticaj u regionu”: Nemački Handelsblat o “borbi velikih sila za Balkan”

Izvor: Danas, 23.Maj.2023

Evropska unija se na Balkanu, posebno u Srbiji, sudara s uticajima Rusije, Kine i Turske, piše danas nemački list Handelsblat.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.