Han smatra da je sledeće proširenje EU 2025. sprovodivo

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han smatra da je sledeće proširenje EU 2025. sprovodivo

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je sledeće širenje Evropske unije 2025. sprovodivo, i da su Srbija i Crna Gora do sada najdalje odmakle na tom putu među zemljama kandidatima.Han je u intervjuu za austrijsku agenciju APA koji danas prenosi list Standard, rekao da se ne može sa sigurnošću reći da li će stvarno te dve zemlje tada biti prve, ali da puno govori u korist toga.

On je rekao da EU sigurno neće primiti ni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jednu zemlju koja sa susedima ima bilo kakva otvorena pitanja i naglasio da Srbija "mora da reši situaciju oko Kosova", kao i da postoje i druga otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, Crne Gore i Kosova, Albanije i Grčke.

"Konflikti oko granica kao što ih imaju dve članice, Slovenija i Hrvatska, ubuduće u Uniji ne smeju postojati", rekao je on.

Han je rekao da nije on izmislio datum 2025. kao cilj ali da je prednost da konkretan cilj može da podstakne novu dinamiku.

"To je indikativan datum koji je moguće ostvariti ako svi učesnici daju 'gas'", rekao je Han, kako prenosi portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans).

Han će 6. februara predstaviti novu strategiju za proširenje Evroskoj komisiji, a posle toga će posetiti Srbiju i Crnu Goru. On smatra da će obe zemlje do kraja bugarskog predsedavanja Unijom u junu otvoriti dalja pregovaračka poglavlja.

Strategija treba da podvuče šta kandidati moraju još da ispune do željenog datuma.

"Ako neko želi da pristupi 2025. godine onda moramo sa pregovorima da završimo 2023" rekao je Han, imajući u vidu da je potrebno godinu dana za ratifikaciju sporazuma EU.

Rekao je da je njemu važno da kandidati "žive evropske vrednosti" i dodao da su pojedine balkanske zemlje za vreme migrantske krize pokazale značajnu solidarnost.

"Evropa se ne može redukovati na bankomat" rekao je on i da regionalna ekonomska zajednica Zapadnog Balkana koju je on inicirao ne predstavlja "nikakav manevar za skretanje pažnje sa pristupne perspektive, već bitan aspekt budućeg zajedničkog tržišta EU.

On je okazao da ubistvo Olivera Ivanovića pokazuje krhkost regiona.

"Nadam se da će to voditi ka održivom pozivu za buđenje, da odgovorni vide koliko je i dalje krhka situacija", rekao je Hab dodajući da EU zbog toga ne sme da odbija zemlje Zapadnog Balkana.

Han je rekao da od samita o Zapadnm Balkanu zakazanog za 17. maj u Sofiji očekuje da evropska perspektiva zemalja regiona, zajedno sa zahtevima EU budu potvrđeni. Rekao je i da EU mora da sprovede kampanju informisanja, jer po njegovim rečima ne postoji prava euforija među građanima vezano za proširenje.

"I Austrija bi mogla tokom predsedavanja EU u drugoj polovini ove godine da preduzme mere jer na Balkanu ima ime i prihvaćena je", rekao je Han.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.