Han: Mediji, demokratija i dijalog sa Prištinom ključni problemi

Izvor: VOA, 26.Jul.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Mediji, demokratija i dijalog sa Prištinom ključni problemi

Pluralistička medijska scena, poštovanje demokratije, vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, to su ključne stvari i EU je posvećena i hoće da podrži Srbiju, izjavio je u petak u Beogradu evropski komesar za za pitanja proširenja Johanes Han. Posle susreta sa premijerkom Anom Brnabić, on je istakao da uoči parlamentarnih izbora iduće godine podstiče Srbiju da primeni preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR): "Ne mogu dovoljno da naglasim važnost međustranačkog dijaloga u parlamentu i pozdravljam prve pozitivne korake u tom smeru", naglasio je Han i dodao da je ključan rad na Medijskoj strategiji je ključan. Po njegovim rečima Brisel će dati svoje komentare kad dobije konačni Nacrt, "a od dobrog nacrta važnije da se Medijska strategija sprovede i da dovede od napretka u načinu na koji rade mediji", kaže Han. Sa druge strane, Brnabić je ponovila da Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali da razume izazove sa kojima se Evropska unija suočava, ali da razume i šta je ono što Srbija treba da uradi da bi napredovala. Ona je najavila da će u narednom periodu organizovati sastanak sa medijskim i novinarskim udruženjima na kome bi se razmotrila tri sporna pitanja u Nacrtu Medijske strategije oko koji je došlo do nesporazuma. Medijska strategija neće biti poslata na usvajanje bez dogovora, razgovora, konsultacija sa medijskim i novinarskim udruženjima, bez da svi transparetno znaju šta menjamo, koja je logika promena i da se u što većoj meri složimo oko Nacrta, rekla je Brnabić. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Han je odbio da komentariše razvoj događaja na Kosovu, ostavku premijera Ramuša Haradinaja i njegov odlazak u Hag. Nadam se, na osnovu različitih najava, da će uskoro doći do izbora koji će promeniti političku situaciji na Kosovu, što će nam omogućiti da obnovimo dijalog. Dijalog zahteva dvoje, za tango je potrebno dvoje, ali je za to neophodno političko razjašnjenje situacije i nadam se da će to biti što pre, verovatno u septembru, rekao je Han i naglasio da dijalog Beograda i Prištine ostaje ključni element za dalji napredak celokupnog regiona i da je neophodno postići trajno rešenje za dalji napredak. Premijerka Srbije je potvrdila da sa Hanom nije detaljnije razgovarala o dijalogu sa Prištinom, ali je ponovila da je zvanični Beograd posvećen regionalnoj saradnji. Nije naše kada ćemo postati članica EU, ali je do nas koliko ćemo mi brzo postati evropska Srbija, rekla je Brnabić.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Johanes Han naglasio važnost debate u parlamentu

Izvor: Danas, 27.Jul.2019, 09:39

Pluralistička medijska scena, poštovanje demokratije, vladavine prava, normalizacija odnosa sa Prištinom, to su ključne stvari i EU hoće da podrži Srbiju, poručio je juče Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.