HARANGA PROTIV SPC NE PRESTAJE, SRPSKU CRKVU NAPAO I EVROPSKI SAVET ZA SPOLJNE ODNOSE! Kada to kaže Havijer Solana jasno je šta se krije iza!

Izvor: 011vodič.com, 09.Jun.2020, 11:20

HARANGA PROTIV SPC NE PRESTAJE, SRPSKU CRKVU NAPAO I EVROPSKI SAVET ZA SPOLJNE ODNOSE! Kada to kaže Havijer Solana jasno je šta se krije iza!

Organizacija, čiji su članovi “uticajni evropski pojedinci”, poput Karla Bilta i Havijera Solane, u dokumentu “Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu” napisala je da bi potencijalna tačka usijanja na Balkanu mogla biti Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i na Kosovu.
Upozorava se da zbog slabljenja uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Evropske unije, posledica može biti ugrožavanje sigurnosti Zapadnog Balkana i budućnosti Prespanskog sporazuma koji su sklopile Severna Makedonija i Grčka.
Navodi se da su Srbija i Crna Gora tradicionalno imale bliske odnose, te da u tim državama postoje “preklapajući etnički i religijski identiteti”.
SPC najveći problem za odnose Srbije i Crne Gore
Podseća se da je do razmirica između dve države došlo nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i nakon što su crnogorske vlasti ograničile svoje državljane da ne mogu imati i srpsko državljanstvo.
– Delovanje SPC prouzrokovalo je najviše sporenja – naglašava se u izveštaju i dodaje da “Srbija vidi svaku politiku kroz pitanje Kosova”, što se odražava na međudržavne odnose.
Srbija, kako piše, ne priznaje demarkaciju Crne Gore i Kosova, “smatrajući da je to kršenje njenog teritorijalnog integriteta”.
U izveštaju se naglašava da crnogorske vlasti brine uloga SPC nakon što su se podigle tenzije kada je Vlada 2015. godine predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti, “koji bi efektivno izmestio vlasništvo nad većinom crkava na državu”.
– Vlada je 2015. pokušala da usvoji zakon, ali ga je povukla posle negodovanja SPC –  piše u izveštaju.
Objašnjava se da je Zakon, koji je izmenjen u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, usvojen krajem 2019. godine i da se njim precizira da verske zajednice, uključujući i SPC, moraju ponuditi – kako bi zadržale vlasništvo nad crkvama – dokaz o vlasništvu za objekte sagrađene do 1918. godine. Objašnjava se da je tada uspostavljeno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca i da je ta država preuzela imovinu i u Crnoj Gori.
Piše i da su srpski mediji optužili Vladu Crne Gore da pokušava da opljačka SPC, dok srpski “patrijarh Irinej preti crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću anatemom (formalnom kletvom)”.
– Vlada Srbije je takođe upozorila Vladu Crne Gore o mogućnosti pogoršanja diplomatskih odnosa – ističe se u analizi.
Podsećaju da je Venecijanska komisija pozdravlja predlog zakona jer “donosi značajne pozitivne promene” u odnosu na raniji, koji “je zastario”, te da je Zakon usvojen uprkos “snažnim protestima i u Srbiji i u Crnoj Gori”.
SPC zastupnik ruskih interesa
Ukazuje se i na to da, iako je „’crnogorska pravoslavna crkva’ osnovana 1993. godine, većina pravoslavnog stanovništva ide u SPC, koja ima veliki uticaj na javno mnjenje”.
– Mnogo sveštenika koji pripadaju SPC, među kojima je mitropolit crnogorski, imaju jake nacionalističke i društveno-konzervativne stavove, uključujući negiranje srpskih ratnih zločina u jugoslovenskim konfliktima, protiv su prava LGBT zajednice, negiraju postojanje crnogorskog nacionalnog identiteta, NATO nazivaju ‘četvrtim rajhom’ i šire govor mržnje protiv muslimana koji su manjinski narod u Crnoj Gori – stoji u u analizi, kao i da je SPC “usko povezana sa Rusijom i često je viđena kao ruski zastupnik”.
U analizi se tvrdi i da je manastir SPC (Ostrog) bio jedna od lokacija gdje je pripremana teroristička akcija 2016. godine u Crnoj Gori.
– SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ne plaća porez i vlasti ne znaju koliko sveštenika aktivno služi u državi – piše u dokumentu.
Objašnjava se i da Zakon o slobodi veroispovesti “neće isterati SPC iz Crne Gore, čak i ako ne bude mogla da dokaže vlasništvo nad nekretninama u kojima služi”, te da ta crkva “neće izgubiti nekretnine u funkcionalnom smislu”, ali da će “crnogorske vlasti dobiti kontrolu”.
The post HARANGA PROTIV SPC NE PRESTAJE, SRPSKU CRKVU NAPAO I EVROPSKI SAVET ZA SPOLJNE ODNOSE! Kada to kaže Havijer Solana jasno je šta se krije iza! appeared first on 011vodic.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.