Grubješić: Region nije dobio ništa, ništa mu nije ni ponuđeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:04

Grubješić: Region nije dobio ništa, ništa mu nije ni ponuđeno

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je da na jučerašnjem samitu EU-Zapadni Balkan region ništa nije dobio, a da mu ništa nije ni ponuđeno i dodaje da se nada da se tako nešto poslednji put dešava.

Navodeći da je Srbija ostala bez otvorenih novih klastera, a da Severna Makedonija i Albanija nisu ni otpočele pregovore, Grubješić je za RTS rekla da se nada da na kraju godine region može da očekuje ubrzanje što bi, kako dodaje, bilo jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravedno nakon svih ovih godina.


Ocenjuje kao dobro to što su u Briselu zajednički nastupili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitro Kovačevski.

"Bilo bi još bolje da je ceo region govorio jednim glasom, takav pristup bi imao više efekata, ali je jako dobro što su Srbija, Albanija i Severna Makedonija zajedno nastupile, izrazile stavove i nezadovoljstvo razvojem i rezultatima samita u Briselu", rekla je Grubješićeva.

Podseća da ni ovaj put Zapadni Balkan nije dobio ništa, a ništa novo mu nije ni ponuđeno. Komentarišući to što Srbiji, koja je već neko vreme spremna za otvaranje klastera 3, nije otvoren taj klaster, Grubješić kaže da je jasno da se to desilo zbog neusaglašavanja sa restriktivnim merama, odnosno sankcijama Rusiji.

"Nema dileme zbog čega ga nisu otvorili. Taj problem, naše neusklađivanje sa zajedničkom spoljno bezbednosnom politikom i pritisci o kojima je Vučić govorio neće prestati. To će biti posao za novu vladu koja mora da donese neke odluke", istakla je.

Prema njenim rečima, do narednog samita u decembru biće jasnije da li će se formirati evropolitička ili geopolitička zajednica, što je i noćas bilo tema Samita. Smatra da kada bismo bili deo takve zajednice to bi ipak bio neki pomak.

"To je nešto više od ovoga što sada imamo, treba da se priključimo ako bude formirana i fazno da pistupamo, ali da u svakoj fazi dobijamo nešto što sada nemamo, pristup evropskom tržištu, fondovima, da građani osete korist u svakoj etapi", ističe Grubješić.

Komentarišući to što su Ukrajina i Moldavija juče dobile status kandidata, Grubješić kaže da je to bila politička odluka.

"Odluka je politička i u tom smislu istorijska jer se do sada po drugim, tehničkim i rekla bih ekspertskim merilima odlučivalo. Sada je EU pokazala da može i ovako. Proces proširenja je i politički i geopolitički proces", navela je Grubješić.

Govoreći o odlaganju izbora u Velikom Trnovcu, Grubješićeva je rekla da je to posledica izmenjenih izbornih zakona i da sada gledamo posledice toga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.