Izvor: Radio 021, 14.Dec.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije se ne leče zbog novca

Skoro 12 odsto građana Srbije starijih od 16 godina nije dobilo potrebnu medicinsku negu ili pregled tokom prethodne godine, tri puta više od proseka Evropske unije, ukazuju podaci Eurostata.

Statistička služba EU navodi da su najčešći razlog za izostanak medicinske nege u Srbiji, u 3,1 odsto slučajeva, bio taj što je usluga bila previše skupa.

Drugi najčešći razlog bio je taj što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << građani "nisu imali vremena" za traženje nege, što je prijavilo 2,6% ispitanika.

I na nivou EU je najčešći razlog za izostanak nege to što bi pregled ili terapija preskupa, ali je to prijavilo u proseku 1 odsto.

Stanovnici Grčke su na nivou Unije izvestili da najveći udeo njih nije zadovoljilo medicinske potrebe zbog visoke cene lečenja (8,3%), a slede Letonija (4,2%), Rumunija (3,4%) i Italija (2%).

Suprotno tome, cena lečenja nije imala gotovo nikakav uticaj na građane Češke i Finske, s obzirom na to da skoro niko od njih nije naveo da je odustao od lečenja ili pregleda iz finansijskih razloga.

U većini zemalja članica EU manje od 1% stanovništva prjavilo je da je 2018. godine imalo nezadovoljene medicinske potrebe zbog nedostatka novca.

Autor: Eurostat

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.