Građani Srbije se ne leče zbog novca

Skoro 12 odsto građana Srbije starijih od 16 godina nije dobilo potrebnu medicinsku negu ili pregled tokom prethodne godine, tri puta više od proseka Evropske unije, ukazuju podaci Eurostata.
Građani Srbije se ne leče zbog novca
Foto: Pixabay
Statistička služba EU navodi da su najčešći razlog za izostanak medicinske nege u Srbiji, u 3,1 odsto slučajeva, bio taj što je usluga bila previše skupa.
 
Drugi najčešći razlog bio je taj što građani "nisu imali vremena" za traženje nege, što je prijavilo 2,6% ispitanika.
 
I na nivou EU je najčešći razlog za izostanak nege to što bi pregled ili terapija preskupa, ali je to prijavilo u proseku 1 odsto.
 
Stanovnici Grčke su na nivou Unije izvestili da najveći udeo njih nije zadovoljilo medicinske potrebe zbog visoke cene lečenja (8,3%), a slede Letonija (4,2%), Rumunija (3,4%) i Italija (2%).
 
Suprotno tome, cena lečenja nije imala gotovo nikakav uticaj na građane Češke i Finske, s obzirom na to da skoro niko od njih nije naveo da je odustao od lečenja ili pregleda iz finansijskih razloga.
 
U većini zemalja članica EU manje od 1% stanovništva prjavilo je da je 2018. godine imalo nezadovoljene medicinske potrebe zbog nedostatka novca.
  • @Nina

    14.12.2019 17:33
    Ahahaha kraljice... "ko su oni (lekari) da procenjuju sta je hitan slucaj, ko od cega i kako treba da se leci... Valjda ja bolje znam..."
    Evo stvarno ne znam, sto si dolazila kad znas bolje sama...
  • Marko

    14.12.2019 16:37
    Sns pljackasi
    Zato narode svi na ulice i skinemo causeskua adolfa.on je klintonov placenik i truju nas a leka nema
  • somi

    14.12.2019 16:29
    zlatno doba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.