Grabar Kitarović: Termin Zapadni Balkan getoizira to područje

Izvor: RTS, 03.Jun.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarović: Termin Zapadni Balkan getoizira to područje

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je na Brdu kod Kranja da je izuzetno važno da prostor jugoistočne Evrope bude stalno na agendi EU i da se konsoliduje unutar EU, dodajući i da ne voli termin Zapadni Balkan, jer "getoizira" to područje.
"Ponoviću da ne volim da se ovih šest država koje još nisu u EU ili NATO-u zovu Zapadni Balkan iz više razloga. Taj termin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << getoizira područje koje stagnira u području evroatlantskih integracija. Negativne konotacije Balkana utiču i na psihološko okruženje oko proširenja EU. Ovo je deo Evrope koji treba konsolidovati unutar EU", istakla je Grabar Kitarović na sastanku lidera Zapadnog Balkana, prenosi regionalna N1.

Ocenila je i da je Brdo-Brioni proces koji održava "momentum" i da je jedan od načina da se izazove pažnja NATO-a i drugih za ovaj deo Evrope, za izazove s kojima se susrećemo, a oni nisu mali.
"Nemojmo se zavaravati da ako sada imamo stanje mira i stabilnosti, da se neka pitanja ne mogu razbuktati u šire probleme i zato o tome treba razgovarati sada", rekla je Grabar Kitarović na konferenciji posle sastanka.
Smatra i da se trenutno prostor jugoistočne Evrope nalazi u "prostoru vakuuma".
"Došlo je do zamora proširenja i zamora reformama. Izuzetno je bitno da prostor jugoistočne Evrope ne bude samo periodično na agendi EU, nego da bude stalno", poručila je Grabar Kitarović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grabar-Kitarović: Termin Zapadni Balkan getoizira ovo područje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jun.2017

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas na Brdu kod Kranja da je izuzetno važno da prostor jugoistočne Evrope bude stalno na agendi Evropske unije i da se konsoliduje unutar EU, dodajući i da ne voli termin Zapadni Balkan, jer "getoizira" to područje. "Ponoviću da ne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.