Gotov projekat za izmeštanje pruge iz centra Niša

Izvor: JužneVesti.com, 15.Apr.2016, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotov projekat za izmeštanje pruge iz centra Niša

Pedesetak pružnih prelaza u gradu koji su odneli brojne živote trebalo bi da odu u istoriju ukoliko odbornici niške Skupštine usvoje projekat izmeštanja pruge i Plan generalne regulacije. Ministarstvo saobraćaja obećalo finansiranje radova.

Češka firma “Sudop Praha” sredstvima Evropske unije i uz saradnju sa niškim urbanistima završila je kompletan projekat obilazne pruge oko Niša kojom bi se železnički saobraćaj iselio iz centra grada.

Sa godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dana zakašnjenja od prvih najava odrađen je svaki detalj i poznate su sve deonice kojima će nova, dvokolosečna pruga proći, kao i broj novih železničkih mostova i stanica koje treba izgraditi.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da pre zvaničnog početka radova projekat mora da prođe Skupštinu Grada.

Posle 3 godine rada završeno je i ovo je konačna slika onoga što će se za nekoliko meseci pokrenuti. U toku je javna rasprava i projekat je na javnom uvidu, a nakon toga Skupština Grada treba da usvoji Plan generane regulacije za zonu kroz koju prolazi nova pruga - kaže Perišić.

On kaže da je proračunato da će samo izmeštanje i izgradnja nove pruge koštati oko 70 miliona evra i da će to, kako je obećala ministarka saobraćaja Zorana MIhajlović, finansirati Ministarstvo saobraćaja.

Preko 1.000 parcela treba da bude obuhvaćeno u procesu eksproprijacije - rekao je Perišić.

Podsetimo, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Prošle godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković pruga se izmešta iz Niša zbog bezbednsti, ali izmeštanje otvara brojne druge mogućnosti.

Prvo, kako kaže, otvara nove mogućnosti za modernizaciju Aerodroma “Konstantin Veliki”, a zatim i za stvaranje nove industrijske zone.

Krak koji se odvaja od Panteleja prema Sićevu je izuzetno atraktivan i mislim da buduće vlasti treba da razmišljaju o novoj industrijskoj zoni u tom delu. Tim prostorom već prolazi reginalni vodovod, magistralni put Niš - Zaječar, tim prostorom prolazi auto-put Niš - Sofija, sada će proći i pruga, a ako Bog da i regionalni gasovod. Dakle ima sve neophodno za industrijsku zonu - kaže Slavković.

Urbanista Tamara Jovanović kaže da nova pruga iz Popovca obilazi Aerodrom, preseca Bulevar 12. februar, bliži se auto-putu ispod naselja Branko Bjegović, zatim ide ka Panteleju i onda ka Matevačkoj petlji i severno od Čalija prateći koridor auto-puta do Malčanske petlje i uklapa se u postojeću petlju koja vodi ka Sićevačkoj klisuri.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.