Godfri o svom nasledniku, dijalogu, američkim investicijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2022, 22:35

Godfri o svom nasledniku, dijalogu, američkim investicijama

Odlazeći američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kaže da je tokom njegovog mandata u Beogradu bilo teških trenutaka i razgovora, kao i da je, kada je bilo vreme za to, prenosio oštre poruke Vladi Srbije i poručuje da njegov naslednik neće biti "loš policajac".

Godfri je za RTS rekao da Srbija postaje sjajno mesto za ulaganje, a kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, kaže da je stav SAD da je, bez rešenja kroz pregovore, bez normalizacije odnosa između Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Prištine, Srbiji blokiran put ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je naglasio da SAD snažno podržavaju dijalog pod okriljem EU i istakao da je zajednička poseta izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka trebalo da bude simboličan potez koji pokazuje podršku SAD tom procesu.

"Sjedinjene Države smatraju da se trajan dogovor između Beograda i Prištine najbolje može postići međusobnim priznanjem, ali smo i svesni da trajni dogovor moraju postići same strane u pregovorima", rekao je Godfri

Dogovor se, dodao je, ne može nametnuti spolja i mora biti nešto što ljudi prihvataju.

"Ako se dve strane dogovore o nečemu što nije puno uspostavljanje diplomatskih odnosa i postizanje kompromisa, siguran sam da će Vašington to pozdraviti. Voleli bismo da vidimo ostvarivanje kratkoročnih ciljeva koji se tiču sprovodenja Briselskog sporazuma, vraćanja za pregovarački sto i sastanka lidera sa gospodinom Lajčakom", rekao je Godfri.

Naglasio je da SAD podržavaju razvoj Srbije i njeno članstvo u EU, kao i kompromisno rešenje situacije sa Prištinom, do kojeg bi se došlo putem pregovora, ali i razvoj Srbije u pravcu moderne, demokratske i napredne zemlje.

"Taj stav imaju sve administracije", podvukao je on.

Ocenio je i da su vrednosti i ciljevi definisani Vašingtonskim sporazumom veoma važni i poručio da se još radi na njegovom ostvarivanju.

Skoro svi ciljevi, dodao je, predstavljaju prioritet.

"Stav administracije je da od Beograda i Prištine zavisi njihov odnos s Izraelom. Smatramo da Srbija i Kosovo treba da odluče o tome", rekao je Godfri.

On je rekao da mu je drago što su Beograd i Priština "ispunili veliki deo svojih obaveza".

"Na mnogim pitanjima se još radi. Skoro smo završili rad na pokretanju programa s niskim rizikom Razvojne finansijske korporacije. Ponosni smo na saradnju s Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije na tom projektu i nadamo se da će razvojni program uskoro u Srbiji biti veoma dinamičan", rekao je Godfri.

Na pitanje da li Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) radi ovde punim kapacitetom, Godfri je rekao da ga ljuti složenost pregovora i najavio da će uskoro biti izdato saopštenje.

"Bližimo se rešenju", poručio je on.

Godfri je rekao da mu se veoma dopada što je mnogo energije uloženo u regionalne ekonomske integracije i poručio da u tome leži budućnost, te da se nada da će na tom planu doći do napretka.

Naglasio je da Vlada SAD podržava inicijativu o Otvorenom Balkanu.

"Mislimo da je ona dobra, pod uslovom da su sve zemlje Zapadnog Balkana dobrodošle, da se ne menja kurs i da je on u skladu s ostvarenjem cilja ulaska u Evropsku uniju", poručio je Godfri.

Primetio je da je Srbija privukla više od polovine direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, te konstatovao da postaje sjajno mesto za ulaganja.

Podsetio je da američke kompanije kao što su En-Si-Ar, Arcer Denijels, Behtel i mnoge druge dolaze u Srbiju, te naglasio da je trend da visokotehnološke kompanije koje donose poslove zasnovane na znanju stižu upravo u Srbiju.

"To je zaista senzacionalno", ocenio je ambasador i dodao da su "možda drugi u regionu ljubomorni na uspeh Srbije".

Godfri kaže i da bi za Srbiju bilo veoma važno da diverzifikuje izvore snabdevanja gasom i uopšte energijom.

"Prošle nedelje smo čuli da se gradi gasovod od Niša do Dimitrovgrada. Ove nedelje su u poseti bili bugarski premijer i ministar energetike. To su dobri koraci. Srbija radi na tome da diverzifikuje snabdevanje, ali ne samo iz političkih i energetskih razloga, već i zbog ekonomije. Uvek je bolje pogađati se za bolju cenu ako imate i druge mogućnosti", rekao je Godfri.

Na pitanje šta ako već imate dobru cenu, Godfri odgovara kontrapitanjem: "Ali ko kontroliše tu cenu, koliko će ona biti na snazi i kolika će biti?"

Dodaje da njemu nije sasvim jasno,ali je, kaže, siguran da je srpskom predsedniku i mnogim drugima jasno, ali poručuje da je uvek dobro imati mogućnost izbora i ne oslanjati se samo na jednog snabdevača.

"Počeli smo da pričamo o drugim izvorima energije i to je važna oblast na koju Srbija treba da se usredsredi. Reč je, pre svega, o obnovljivim izvorima. Ima mnogo dobrih mogućosti, ali one zahtevaju velika ulaganja", kazao je američki ambasador.

Na pitanje da li SAD ili američka ambasada pomažu ekološkim i zelenim pokretima u Srbiji, kaže SAD to ne rade niti su radile, ali kaže i da mu je drago da u Srbiji postoji jak ekološki pokret koji još raste.

On je dodao da mu je drago što je adminitratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer ove nedelje razgovarala s predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakao da su od njega dobili jasan signal da podržava rad Agencije.

Godfri je rekao da je upoznat sa kritikama planova za Rio Tinto da razvije "veoma važan izvor litijuma" i naglasio je da je to odluka koju Srbija mora sama da donese.

"Za nekoliko godina ceo svet će tražiti litijumske baterije. Da sam Srbija, želeo bih da ih prodajem, a ne da ih kupujem", poručio je.

Smatra i da su američko-srpski odnosi uvek bili dobri, a da su kraj prošlog i početak ovog bili samo "odstupanje od toga".

"Naše prijateljstvo predstavlja veliki potencijal ne samo za Srbiju, već i za region. Pažljivo ću pratiti razvoj Srbije", poručio je Godfri.

Svom nasledniku je poželeo sve najbolje i poručio da očekuje da će biti i te kako uspesan, te dodao da veruje da će Srbija dobiti jednog od najiskusnijih i najpoštovanijih američkih diplomata ako Senat to potvrdi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

GODFRI OTVORIO DUŠU Odlazeći ambasador SAD u Srbiji progovorio o svom nasledniku, dijalogu, američkim investicijama...

Izvor: Blic, 11.Feb.2022

Odlazeći američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kaže da je tokom njegovog mandata u Beogradu bilo teških trenutaka i razgovora, kao i da je, kada je bilo vreme za to, prenosio oštre poruke Vladi Srbije i poručuje da njegov naslednik neće biti "loš policajac".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.