Geopolitika: Srbija između EU i Turske

Izvor: BKTV News, 06.Feb.2014, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geopolitika: Srbija između EU i Turske

Prošlo je nešto više od tri meseca otkako je turski premijer Redžep Tajip Erdogan pred deset hiljada okupljenih Prizrenaca rekao „Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska, mi smo toliko bliski tako da je i autor turske himne, Mehmet Akif Ersoj sa Kosova, iz Peći“, dodavši još da je Kosovo njegova druga zemlja. Zašto ne reći, njegove „druge zemlje“ su i Bosna i Hercegovina i Albanija i Makedonija i deo Srbije i Crne Gore koje svojataju kao Sandžak. Uzalud >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su svi zahtevi zvaničnog Beograda da se premijer Erdogan zvanično izvini… Sladio bi se još uvek Erdogan svojim otužnim neoosmanizmom fokusiranim na zapadni Balkan da Turska ne očekuje da postane članica Evropske Unije.
U svom predavanju „Turska i zapadni Balkan – pogled iz Poljske“, održanom 23. juna 2011. godine u Institutu za evropske studije u Beogradu, politikolog Adam Balcer objašnjava: „Temelj aktuelne turske spoljne politike je tzv. koncept strateške dubine koju je kreirao Ahmet Davutoglu, univerzitetski profesor i sadašnji ministar spoljnih poslova. Prema ovom konceptu, Turska želi da u svome okruženju napravi zonu uticaja, u kojoj može igrati ulogu stabilizatora i ključne regionalne sile. Kao najvažniji instrument uticaja Turske u susedstvu predviđena je upotreba ‘meke moći’, tj. trgovina, spoljne investicije, ulaganje u obrazovanje, građevinski sektor, turizam, pomoć za razvoj itd… Koncepcija strateške dubine je tesno povezana sa pitanjem odnosa Turske i EU, i jasno je da je izvor inspiracije Ahmetu Davutoglu, prilikom njenog formulisanja, bila ‘Politika susedstva’ koju sprovodi EU…“.
Dve i po godine kasnije od Belcerovog predavanja koje je održao u Beogradu, profesor dr Nenad Kecmanović ulogu Turske na Balkanu sagledava upravo na tragu „pulsirajućeg neoosmanizma“. „Turska politika je doživela poraz na više frontova, uključiv sada i u Srbiji. Ostao je ipak dubok trag relativno kratke, ali uspešne turske diplomatske ofanzive u masovnoj svesti žitelja bošnjačko-muslimanskog dela Bosne i tri opštine u Raškoj. Erdogan je u poznatim metaforama Bosnu i Sandžak, mnogo pre Kosova, identifikovao sa Turskom. Zauzvrat, tandem reis Cerić – muftija Zukorlić je Tursku proglasio za maticu Bošnjaka. To je prećutno od srca prihvaćeno. Zato dok se Erdoganova vlast ozbiljno iznutra klima, po džamijama u Srbiji i BiH klanjaju namaz za spas turskog premijera. Deklarisana od SAD podržana politika Ankare ‘nula problema sa susedima’, raskrinkana kao ‘neoosmanizam’, završava kao panislamizam. Ako imamo u vidu Erdoganov islamistički politički bekgraud, možda je to od početka i bilo samo to“, kaže za „Večernje novosti“ profesor Kecmanović.
Turska Agencija za međunarodnu saradnju (TIKA) je planom i budžetom za 2013. godinu predvidela 4,5 miliona evra za izgradnju hirurškog bloka zdravstvenog centra u Novom Pazaru. Velikim obećanjima da će ulagati u Srbiju naročito se razmetala turska „Eksim banka“ koja je obećavala srpskim zvaničnicima daće u toku 2013 godine uložiti oko 300 milona dolara u infrastrukturne i druge projekte. Međutim, poznati londonski list „Ekonomist“ otkriva da je zapadni Balkan za tursku manje bitan u ekonomskom smislu. Projekti za autoputeve i aerodrome stvaraju lažan utisak o ogromnim turskim investicijama. Osim u Albaniji i na Kosovu, do sada je bilo više priče nego novca. Izgleda da je Turskoj pristup Evropskoj uniji i dalje prioritet. “The Economist” citira jednog srpskog zvaničnika: „ Ne približavamo se previše Turskoj, jer ne želimo da nas smatraju delom kluba EU gubitnika.
Predrag Prokopljević
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.