Gde smo, i šta smo

Izvor: BKTV News, 01.Jan.2013, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde smo, i šta smo

Greše oni koji narod plaše eventualnim vanrednim izborima, Srbija u ovom trenutku tačno zna gde je. Evropa joj je nemilosrdno to stavila do znanja. Onog trenutka kada je nemačka kancelarka Merekelova, tadašnjem predsedniku Tadiću rekla -  vi ne morate da priznate Kosova, ali je ono nezavisna država na Balkanu.
Od tada, svaka nada da će se išta bitnije promeniti je nerelana. Datum pristupa razgovora o pridruživanju EU >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nije za potcenjivanje, ali malo šta rešava. Pogotovo kada je reč o ekonomskom položaju Srbije.
Već danas su granice otvorenije nego juče i mnogi proizvodi, bogato dotiranin u EU, učiće bez carine  i time ugroziti i onaj deo stanovništva kojeg je mimoišla privatizaciona pljačka. Mislim na seljake. Na malog i srednjeg poljoprivrednog proizvodjača.       Uostalom, nije li „proizvodnja softvera“ donela više od prodaje maline, kao našeg najjačeg aduta u agraru?
Srbija, dakle, zna – gde smo.
Medju onima smo, koji ne mogu istinski da zaštite svoje nacionalne interese. Pogotovo kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta. Drugim rečima, „proevropski put“ više nije mamac za izborne glasove. Nisu to ni odnosi sa silama koje su u medjuvremenu narasle na istoku – Kina i Indija. Pa ni Rusija, koja je ponovo dovoljno snažna da je u onom najbitnijem delu sadašnjeg sveta, ponovo rame uz rame sa SAD, a u nekim stvarim i ispred nje. Zar nije Putin taj koji nam sam stavlja do znanja da toleriše, zarad nekih viših interesa, „izlete“ naših pojedinih političara kada je reč o poštovanju saveznika u nevolji.  Ni to, dakle, nije nešto što bi privuklo glasače strankama  „istočne orijentacije“!
Ostaje ono što je bilo aktuelno i na prošlim izborima. Srbija nije svoju imovinu, svoje ekonomske i druge potencijale izgubila za kartaškim stolom u  Las Vegasu. I ta enigma je rešena. Postoji grupa koja je pre Petog oktobra „procenjivala“ vrednost ispod „svakog minimuma“, kako neki kažu – „bezobrazno nisko“. I koja posle Petog oktobra nije otišla u „istoriju“. Naprotiv. Postala je poluga preko koje je nova vlast iskrčmila sve što je moglo da iole donese dobit, stvorila grupu, a ne armiju „tajkuna“, proterala sve koji su se radom  obogatili i – onda je Tadić, bez griže savesti, svom suparniku za mesto lidera stranke, prebacio da hoće stranku da „tajkunizuje“. I da su mu najbliži saradnici „pucali u ledja“
Varaju se i oni koji misle da će sadašnji visoki rejting da im donese apsolutno preimućstvo.         Prepoznatljivi su politički stavovi i ciljevi stranaka kada je reć o rešenjima o Kosovu. Ali, o tome, najmanje se mi pitano.
Jasno je da je borba protiv korupcije i kriminala došla do tačke sa koje više nema povratka.  Pitanje je samo da li će da je u korak prate  policija, sudstvoi tužilaštvo. Tamo su isti ljudi koji su i pre majskih izbora bili na tim mestima i nisu učinili ništa spektakularno.
Hvalili su se sa progonom Karića, koga ne mogu da optuže ni za šta slično  što sada gone. Niti je išta privatizovao, niti je igde bio na  funkciji zbog čega bi moglin da ga sumnjiče za sukob interesa, niti je naneo štetu, osim što je stvorio Mobtel, koji je državi doneo koliko i prodaja 2000  drugih kompanija!
Ostaju problemi – zapošljavanja, a to znači reindustrijalizacija  i agrarno osavremenjavanje Srbije, ostaje standard i dobri odnosi sa Istokom, odakla nam sada stižu novci za sve što hoćemo i moramo da izgradiumo u infrastrukturi. Ostajun uslovi MMF kada je reč o zaustavljanju pada proizvodnje i „krpljenju rupa“ u budžetu, kao preduslov za EU..
I ostaje da se sva stranke koje bi da dobiju poverenja naroda već jednom usaglase oko pet ili makar tri nacionalna cilja i nacionalna interesa, bez kojih će se Srbija sama svesti na „Beogradski pašaluk“!
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.