Gasna smutnja Evrope

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasna smutnja Evrope

06.06.2014. -

Za koga da se opredele? Na čemu su? Razdor u glavama evropskih činovnika nema kraja. Čas EU traži "Južni tok", čas menja orijentaciju za Transjadranski gasovod, čas pada pred Amerikancima u nadi da će dobiti gas iz škriljaca…

Prvo su u Briselu bez sumnje prihvatili izgradnju novog gasovoda Rusije, te nisu imali nikakvih pretenzija za Moskvu. Međutim, kasnije, kada se ukazala transjadranska alternativa, Evropa je iznenada počela da tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da se "Južni tok" ne uklapa u okvire Trećeg energetskog paketa. Zato treba ili džaba da puste u njega druge dobavljače goriva, pored Gasproma, ili ruski projekat neće biti ostvaren. Čudan je stav EU… Projekat "Južni tok" je nastao pre usvajanja Trećeg energetskog paketa. Zašto su prema ranije odbrenom gasovodu počeli da primenjuju nove norme? Zakoni nemaju povratnu snagu, kako je to bilo i jeste svuda i uvek. Ili to za EU ne važi?

Vredi da se podseti da postoji ruski gasovod "Severni tok", koji prolazi kroz teritoriju Nemačke. Međutim, gospoda Evropljani zbog nečeg nemaju prtetenzije prema njemu, mada su pravila isporuka i potrošnje slična. Verovatno se činovnici EU u ovom slučaju, kada je tranziter Nemačka – prva ekonomija Evrope – ne usuđuju čak ni da pomenu neka kršenja Trećeg energetskog paketa. Međutim, "Južni tok", kako se desilo, proći će kroz zemlje, koje su od manjeg značaja za EU, te nisu tako jake. Zato je moguće ići na živce Rusiji i njenim partnerima u tom projektu, pogotovu kada se pruža prilika – kriza u Ukrajini. Optuživši Rusiju za sve grehe, počeli su da prete: ako Rusija ne ostavi na miru Ukrajinu, neće gasovod biti sagrađen na prostoru Evrope. Stiče se utisak da činovnici ni sami ne znaju šta im treba i koga da slušaju. Međutim, nedavno je došlo do nesloge u ambicioznom evropskom projektu Transjadranskog gasovoda. Kompanije Total i E.On nameravaju da ga napuste, sudeći po svemu, zbog nerentabilnosti. Dakle, EU gubi adute u pregovorima s Rusijom o "Južnom toku". Verovatno će Brisel biti pomirljiviji, tim pre, što o Ukrajini kao pouzdanom tranziteru ruskog gasa niko više ne pominje.

Oleg Obuhov,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Moskva,   Gasprom

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.