GRANIČNI PROBLEMI U EU: Nerešeno pogranično pitanje Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci ponovo aktuelno

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2021, 12:26

GRANIČNI PROBLEMI U EU: Nerešeno pogranično pitanje Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci ponovo aktuelno

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman otputovaće krajem ove sedmice u Crnu Goru, ali zasad nema informacija da će granica dveju država biti jedna od tema

Poznato je da je Crna Gora ponovo otvorila tu temu u kontekstu pregovora s EU i stava Unije da "više ne želi uvoziti granične probleme".

Podsećanja radi 2002. godine su nakon odlaska snaga UNMOP-a, promatračke misije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Prevlaci, dve države potpisale privremeni protokol o granici koji je i danas na snazi.

Dodaju da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nezadovoljan protokolom jer se u tekstu kaže da je kopnena granica de facto rešena, dok se o morskoj treba razgovarati i definitivno je utvrditi.

Crna Gora smatra da su predmet spora i kopnena i morska granica.

- To je neslaganje i glavni razlog zbog kojeg nisu uspeli dosadašnji pokušaji definitivnog razgraničenja - rekao je Krivokapić.

Granica na kopnu, po hrvatskom shvatanju, više ne bi trebalo da bude sporna iako je i ona po protokolu utvrđena kao privremena crta razgraničenja.

Ona, ukazuje se, sledi bivšu republičku granicu, a hrvatski je stav u svim teritorijalnim sporovima s državama bivše Jugoslavije isti - republičke granice u trenutku osamostaljenja postale su državne.

Međunarodno pravo podržava taj stav, kao i zaključci Badinterove komisije koja je u svom mišljenju broj 3 potvrdila da se to načelo primenjuje u slučaju raspada Jugoslavije.

Crnogorski premijer spominje, kažu, mogućnost slanja spora na Arbitražni sud, ali to za Hrvatsku - nakon iskustva sa Slovenijom - nije opcija.

- Imamo i komisiju za granicu koja deluje i uvek smo spremni da obnovimo te razgovore. Naprotiv, smatramo da bi pitanje razgraničenja trebalo biti razrešeno u kraćem razdoblju jer nema razloga ni potrebe da dve susedne zemlje ne bi mogle da reše granicu u skladu s međunarodnim pravom - saopštili su iz hrvatskog MVEP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.