Francuska za postepeniji pristup i veću podršku Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska za postepeniji pristup i veću podršku Zapadnog Balkana

Postepeno pristupanje, otvaranje strukturnih fondova EU, ali i striktnija politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširenje - četiri su principa na kojima se zasniva francuski predlog reforme politike proširenja, saznaje danas Tanjug u Briselu.

Francuska je četiri dana pred ministarski sastanka Saveta EU, zakazan za 19. oktobar u Briselu, zemljama članicama dostavila dokument koji sadrži predlog principa na kojima bi trebalo da se zasniva nova metodologija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politike proširenja.

Dokument u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da Francuska "nedvosmisleno pruža podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana".

Navodi se da su ”bliže veze sa EU jedini put da zemlje regiona izgrade odnosno konsoliduju svoje države na osnovama vladavine prava, da nastave ekonomski i društveni razvoj, da mladima obezbede budućnost i promovišu politiku proširenja”.

”Obnovljen princip pristupanja proizilazi iz neophodnosti da se podrže zemlje Zapadnog Balkana u reformama neophodnim da bi se u potpunosti uskladile sa vladavinom prava i opštim EU standardima”, stoji u francuskom dokumentu.

Prvi francuski predlog zasnovan je na principu postepenog pristupanja EU.

Pored postepene implementacije obaveza koje proizilaze iz članstva u EU, zemlje kandidati bi trebalo da dobiju i određena ”prava”.

Jedno od njih se odnosi na povećano finansiranje kako kroz pretpristupne fondove, tako i kroz pristup fondovima namenjenim za zemlje članice.

”Zemlje kandidati bi tako mogli da dobijaju sredstva iz EU strukturnih fondova postepeno u zavisnosti od stepena pristupanja i sprovođenja reformi”, navodi se u francuskom dokumentu.

Time bi i građani regiona mogli konkretnije da vide koristi od pristupanja EU i pre ulaska u punopravno članstvo.

Francuzi se i u ovom dokumentu zalažu za tzv ”reverziblinost” procesa proširenja odnosno za princip sankcionisanja zemlja koje nazaduju na putu pristupanja.

Izvori iz Sveta EU kažu za Tanjug da se očekuje da ministri opštih polova EU (GAC) na sastanku 19. oktobra kao poslednju tačku dnevnog reda razmotre situaciju u oblasti politike proširenja i pristupnog procesa, ali da se ne očekuje i definisanje konkretnih zaključaka Saveta EU.

”Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu ”, poručuju iz Saveta.

Navodi se da će ministarska diskusija u utorak biti usmerena u prvom redu na ”definisanje radnog i vremenskog okvir” kada je u pitanju rad na politici proširenja EU.

Iz finskog predsedavanja Savetom EU podsećaju da je u pitanju ”tranzicioni” trenutak za EU institucije i da će se tek čeka formiranje nove Evropske komisije koja bi trebalo da, ukoliko bude zahteva od zemlja članica, izradi novu metodologiju politike proširenja.

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da će se lideri EU ”konkretnije” vratiti pitanju politike proširenja u Savetu EU smatraju da to neće biti pre Evropskog samita sledeće godine.

”Prethodno se moraju konkretno utvrditi i dogovoriti neki elementi politike proširenja kako opet ne bi došli u ”ćorsokak” neslaganja što je bio slučaj u oktobru”, navode izvori iz Saveta.

Dodaje se i da u EU više ”ne žele da vide blokadu” već da je sve što se radi priprema sa deblokiranje procesa pristupanja, konkretizacija i uspostavljanje konsenzusa o politici proširenja među zemljama članicama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslat dokument u EU, šta piše u "non-pejperu"

Izvor: B92, 15.Nov.2019

Francuska je članicama EU poslala neformalni dokument u kojem se traži "obnovljeni pristup" u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana, saznaje RSE...Od Evropske komisije (EK) Francuska traži da do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi bila primenjivana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.