Francuska pomaže Grčkoj da izađe iz krize

Izvor: S media, 23.Jul.2011, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska pomaže Grčkoj da izađe iz krize

Francuski premijer Fransoa Fijon objavio je da će njegova zemlja izdvojiti 15 milijardi evra do 2014. kao pomoć Grčkoj suočenoj sa velikom dužničkom krizom.

Premijer Francuske Fransoa Fijon je istakao da će nov plan podrške Grčkoj zahtevati i novi finansijski zakon koji će podrazumevati i uvođenje strožijih mera štednje, ali da se obaveze i briga prema svim zemljama iz evro zone moraju poštovati.

Lideri Evropske unije i privatni kreditori >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dogovorili su u petak novi paket pomoći Grčkoj od 159 milijardi evra (229 milijardi dolara).

U proleće 2010. Grčka je od EU i Međunarodnog monteranog fonda dobila kredit od 115 milijardi evra.

Ministarka za budžet Valeri Pekres je ocenila da bi u slučaju da nije postignut nikakav dogovor sa Briselom, Francuska bila izložena izdatku od nekoliko milijardi evra godišnje više kamate na pozajmice koje bi bile dodeljene Grčkoj čiji bi budžet u velikoj meri bio ugrožen sledeće godine.

Zašto Francuzi žele da spasu Grčku?

Grčkoj pomaže i Nemačka, tako da je kancelarka Angela Merkel obećala da će njena zemlja ostati uz Grčku koja se bori da ispliva iz duboke dužničke krize od preko 340 milijardi evra.

Kancelarka Merkel je na konferenciji za novinare, rekla da je uverena da se Grčka može oporaviti i pozvala nemačke firme da investiraju u tu zemlju, kako bi joj pomogle da stane na noge.

Merkel pozvala investicije Nemačke u Grčku

Kancelarka je pozdravila napore grčkog premijera Jorgosa Papandreua za sprovođenje reformi, uključujući bolne mere štednje radi smanjenja ogromnog duga Atine.

Na glavnim svetskim berzama je, nakon donošenja novog plana pomoći Grčkoj došlo do rasta.

Papandreu: Pomoć spasila Grčku

Tako je, na primer, panevropski indeks FTS E(Eurofirst) zabeležio rast od 0,52 odsto, indeks pariske berze CAC 40 od 0,68 odsto, frankfurtski "Daks" (Dax) od 0,50 odsto, a londonski "Futsi" (Footsie) od 0,60 odsto.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.