Francuska počela evakuaciju svojih i građana EU iz Nigera

Izvor: VOA, 01.Avg.2023, 14:54

Francuska počela evakuaciju svojih i građana EU iz Nigera

Francuska je saopštila da će započeti evakuaciju u utorak iz Nigera za svoje građane i građane drugih evropskih država, skoro nedelju dana nakon što je vojna hunta preuzela vlast. Francusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je odluka o sprovođenju evakuacije izazvana neredima oko francuske ambasade u Nijameju i zatvaranjem vazdušnog prostora Nigera. Ministarstvo je saopštilo da francuski državljani nisu u mogućnosti da sami napuste zemlju. Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je na društvenim mrežama u utorak da Italija takođe nudi svojim građanima u Nijameju specijalni let za evakuaciju. Regionalni blok ECOVAS uveo je sankcije protiv vođa državnog udara i saopštio da bi mogao da upotrebi silu da vrati predsednika Mohameda Bazuma na funkciju. Sjedinjene Države i Evropska unija takođe su pozvale da se Bazumova vlada odmah vrati na funkciju. Burkina Faso i Mali, dva suseda Nigera koji deluju pod vojnim vladama, objavili su u ponedeljak zajedničko saopštenje u kojem se kaže da će se svaka vojna akcija protiv Nigera smatrati „objavom rata protiv Burkine Faso i Malija“. Gvineja, još jedna susedna zemlja predvođena huntom, izrazila je protivljenje sankcijama ECOVAS-a i mogućnosti vojne intervencije. U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

RT: Francuska i Italija najavljuju evakuaciju građana iz Nigera

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2023

 . Francuska će u utorak početi da evakuiše svoje državljane iz Nigera nakon vojnog udara i napada na francusku ambasadu u Nijameju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu.. U saopštenju od utorka, francuske vlasti su takođe objavile da pomažu da se građani drugih evropskih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.