Francuska: Zabranjen naziv meso za proizvode biljnog porekla

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 05.Mar.2024, 09:11

Francuska: Zabranjen naziv meso za proizvode biljnog porekla

Francuski premijer Gabrijel Atal je 27. februara objavio da je „ovo bio zahtev njihovih poljoprivrednika„, rekavši da je objavljena uredba o zabrani naziva biftek ili šunka za proizvode na bazi biljaka.

Dekret je deo novog francuskog „plana suvereniteta“ za stočarstvo, uključujući i pomoć od 400 miliona evra, što je dugogodišnji zahtev sektora.

Prema novom francuskom zakonu, među terminima čija je upotreba zabranjena za označavanje namirnica koje sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << biljne proteine jesu: filet, pečenica, ramstek, biftek, šunka… Određeni prehrambeni proizvodi će moći da nastave da koriste ove termine iako sadrže biljne proteine, pod uslovom da proizvođači poštuju određene standarde. Recimo, prisustvo ne više od 0,1% biljnih proteina za „tečno celo jaje“ ili 5% za „kobasicu“.

Kako se navodi, nepoštovanje zakona može rezultirati kaznom do 1.500 evra za pojedinca i 7.500 evra za kompaniju.

Zakon se ne primenjuje na proizvode „proizvedene ili plasirane na tržište u drugoj državi članici Evropske unije ili u trećoj zemlji„. Inače, najviši administrativni sud Francuske suspendovao je sličnu uredbu objavljenu u junu 2022, na zahtev udruženja koje promoviše biljne proteine. Državni savet je predmet uputio Evropskom sudu pravde radi tumačenja evropskih propisa o označavanju. Pravni okvir za označavanje hrane obuhvata zakon zajednice i standarde zajedničke poljoprivredne politike.

Mlečni termini, na primer, zaštićeni su trenutnom uredbom iz 2017, kada je potvrđeno da je izraz mleko, kao i puter i jogurt, rezervisan za pravo mleko i da je njihovo korišćenje za marketing biljnih proizvoda nezakonito. Međutim, termini za meso nisu regulisani zakonom tako da ništa ne sprečava proizvođače da daju uobičajene ili opisne nazive alternativi.

Izvor: Evroaktiv

Photo by Jez Timms, Unsplash

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Zabrana: Nešto što nije meso ne može se tako zvati

Izvor: Capital.ba, 05.Mar.2024

PARIZ – Francuska je objavila dekret o zabrani upotrebe naziva meso za biljne proizvode. FOTO: Pixabay Međutim, najviši sud EU tek treba da donese presudu kojom se pojašnjava usaglašenost ovih propisa sa pravnim okvirom EU. Francuski premijer Gabrijel Atal je 27. februara objavio da je “ovo bio...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.