Izvor: RTS, 29.Sep.2021, 13:16

Fon der Lajenova zahteva dijalog Beograda i Prištine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na severu KiM i da je važno da rade zajedno radi budućnosti.
"Izuzetno je važno da se nastavi put ka EU i da Kosovo i Srbija normalizuju odnose. Izuzetno sam zabrinuta zbog trenutne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krize. Veoma je važno da se situacija smiri i da se vratimo za pregovarački sto, kako bismo našli održivo rešenje, jedini način da se do toga dođe je dijalog pod okriljem EU", rekla je Fon der Lajenova u Prištini na konferenciji za novinare sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Navela je da EU, sa preko 70 godina iskustva, zna šta znači prevazilaženje sporova.
Rekla je da ostaje u kontaktu sa zvaničnicima Prištine, jer lično želi da vidi napredak na Kosovu, da je to jedino moguće kroz saradnju i da zato na tome rade zajedno.
"Izuzetno je važno da u Prištini nastave da rade na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala", dodala je predsednica EK i naglasila da "sanja da Zapadni Balkan bude deo EU".
Aljbin Kurti je rekao da je preneo predsednici EK "da je Srbija okupila snage na granici sa Kosovom nakon što je kosovska vlada počela da primenjuje reciprocitet za registarske tablice", prenose mediji u Prištini.
On je naveo da "Srbija prima donacije od Evropske unije, a s druge strane, militarizuju je Rusija i Kina".
Za odluku o sprovođenju reciprociteta, kaže da nije nova, već da "sprovodi stari sporazum".
"Pokazali smo spremnost u ponedeljak ujutru, kada mi je došao komandant Kfora i koji je manje-više dao predlog koji je racionalan i koji je podrazumevao uklanjanje barikada za slobodu kretanja i zamenu specijalnih jedinica pripadnicima Kfora, do smirivanja situacije. Granična policija ostala bi na Brnjaku i Jarinju i nastavila bi da se primenjuje odluka o registarskim oznakama. U principu smo to prihvatili, ali je Srbija to odbila", rekao je Kurti.
Naglasio je da je "Srbija prošle nedelje odbacila dijalog u Briselu nametanjem uslova, a ove nedelje je odbacila sporazum koji je predložio Kfor".
"Prihvatili smo i jedno i drugo. Bili smo veoma velikodušni i spremni za sastanak radi razgovora u Briselu i u principu smo se složili oko predloga komandanta Kfora, koji je nakon sastanka s nama otišao na sastanak sa četiri gradonačelnika na severu i čini se da su nakon konsultacija sa glavnim našeg severnog suseda, odbili. Nažalost, to se dogodilo nakon tenkova, migova na Jarinju i nakon spaljivanja centra u Zubinom Potoku i bombi u Zvečanu. Prihvatili smo, ali je Srbija odbila", dodao je Kurti.
Predsednica Evropske komisije, Ursula Fon der Lejen, u kraćoj je poseti Prištini, u sklopu višednevne turneje po Zapadnom Balkanu. Prvi susret imala je sa predsednicom Vjosom Osmani, a onda i sa Aljbinom Kurtijem, s kojim je obišla jedno obdanište u Prištini izgrađeno sredstvima EU.
Iz kancelarije EU u Prištini saopšteno je da ukupno ulaganje EU u prosvetu na Kosovu od 2007. godine iznosi oko 85 miliona evra. Nakon Prištine, Fon der Lajenova dolazi u Beograd.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.